Mainos

Kosovon sissit boikotoivat neuvotteluryhmää

Kosovon vapautusarmeijan UCK:n sissit boikotoivat albaanien poliittisista johtajista koottua neuvotteluryhmää.

Tiedotusvälineiden mukaan UCK vaarantaa suhtautumisellaan neuvottelualoitteen uskottavuuden ennen kuin itse neuvottelut serbien kanssa ovat edes alkaneet. Kosovon albaanijohtaja Ibrahim Rugova sanoi lisäksi tänään, että neuvottelut voidaan aloittaa vasta sitten, kun serbijoukot lopettavat kolme viikkoa kestäneet hyökkäykset, jotka ovat pakottaneet kymmenet tuhannet albaanit jättämään kotinsa.

-Serbihyökkäyksen on pysähdyttävä ensin, sanoi Rugova tiedotustilaisuudessa.
Länsimaiden lähettiläät ovat kamppailleet kootakseen edustavan albaaniryhmän neuvotteluihin Serbian viranomaisten kanssa Kosovon sodan lopettamiseksi ennen talven tuloa. Lähettiläät ovat patistaneet albaaneja sanoen, etteivät he voi enää odottaa ihanteellisen kokoomusryhmän syntymistä.

-Alkuperäisen ajatuksen mukaan ryhmään piti saada ihmisiä, joilla on hallintavaltaa UCK:n suhteen, sanoi eräs Kosovon maakunnan neuvotteluyrityksiä järjestämässä ollut länsidiplomaatti.
-Emme löytäneet ketään, jolla olisi sellaista valtaa UCK:ssa. Yritimme kovasti saada niin laajan edustuksen kuin mahdollista, mutta emme voineet enää jatkaa odottamista. Meidän oli tehtävä ratkaisu, sanoi diplomaatti.

-Esiin nousi myös kysymys siitä, pystyykö UCK hallitsemaan kentällä toimivia joukkojaan, hän jatkoi.
Diplomaatin mukaan UCK:n pahin ongelma on se, ettei sillä ole vieläkään puhelinnumeroa.

UCK lähestyy faksilla

UCK:n viimeaikaiset lausunnot ovat saapuneet faksien välityksellä tuntemattomista paikoista maakunnan albaanilehdille. Lausunnot ovat hämmästyttäneet niiden vastaanottajat, koska niissä luvataan toisaalta UCK:n kapinallisten tuki rauhanneuvotteluille, mutta toisaalta kutsutaan kaikkia maailman albaaneja taistelemaan lopullisen voiton puolesta Kosovossa.

Albanialaiset tiedotusvälineet kertoivat torstaina, että UCK oli ilmoittanut Koha Ditore -lehdelle nimittäneensä neuvotteluedustajakseen Adem Demaqin, joka on Rugovan pahin poliittinen kilpailija. Demaqi on ollut aiemmin pitkiä aikoja vangittuna poliittisista syistä. Länsidiplomaattien mukaan Demaqi on kieltäytynyt kutsusta liittyä neuvotteluryhmään, mutta tänään hänen kerrottiin suostuneen edustamaan ryhmän jäsenenä UCK:ta.

Neuvottelutilanteen epävarmuutta lisää pelko Jugoslavian hallituksen suhtautumisesta neuvotteluryhmän kokoonpanoon. Jugoslavian hallitus on sanonut aiemmin, että se ei neuvottele "terroristien" kanssa. Jugoslavian varapääministeri Nikola Sainovic ilmoitti kuitenkin jo torstaina olevan tyytyväinen Rugovan ilmoitukseen neuvotteluryhmän nimeämisestä.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.