Mainos

Kosovon serbit valtasivat YK:n oikeustalon

Noin 300 serbimielenosoittajaa on vallannut YK:n oikeustalon Mitrovican kaupungissa Kosovon pohjoisosassa. Serbit ottivat rakennuksen hallintaansa sen jälkeen kun sitä vartioineet YK-poliisit olivat perääntyneet.

Mielenosoittajat olivat olleet rakennuksen ulkopuolella useita viikkoja ja estäneet oikeustalon albaanityöntekijöiden pääsyn kaupungin jakavan sillan yli. Ibarjoki jakaa Mitrovican serbien asuttamaan pohjoiseen ja albaanien asuttamaan etelään.

Serbisyyttäjä Milan Bigovicin mukaan serbit ovat nyt palanneet rakennukseen, joka kuuluu heille ja jossa he vuoteen 1999 asti työskentelivät.

Oikeustalo vallattiin vain vähän ennen kuin Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Scheffer vieraili Mitrovicassa. Hän tuomitsi valtauksen ja kuvasi sitä provokaatioksi.

- Serbijohtajat eivät halunneet tavata minua. Pahoittelen tätä suuresti, koska tulin tänne keskustellakseni kummankin yhteisön edustajien kanssa, de Hoop Scheffer sanoi.

Kosovo julistautui itsenäiseksi 17. helmikuuta. Kosovon serbivähemmistö vastustaa tiukasti itsenäisyyttä, ja Serbia on sanonut aikovansa edelleen hallita Kosovon serbiosia. Kosovon itsenäisyyden on tunnustanut yli 25 maata, myös Suomi.

Kosovon pääministeri Hashim Thaci pyysi tänään YK:ta ja Natoa pikaisesti palauttamaan lain ja järjestyksen serbien asuttamiin Kosovon osiin ja erityisesti Mitrovicaan. Mielenosoitukset kaupungissa ovat olleet päivittäisiä itsenäisyysjulistuksen jälkeen.

Myös YK ja EU tuomitsivat valtauksen. YK:n Kosovo-operaation UNMIK:n johtaja Joachim Rücker sanoi odottavansa, että oikeustalo palautetaan pian YK:n valvontaan. EU syytti välikohtauksesta Serbiaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.