Kosovon rauhanneuvottelut alkoivat

Kosovon rauhanneuvottelut alkoivat alkuillasta Ranskassa kolmisen tuntia aikataulusta myöhässä. Kokousta uhkasi kariutuminen heti alkuunsa serbien yritettyä estää viiden albaanisissin osallistumisen neuvotteluihin. Nato toisti kokouksen alla uhkauksensa ilmaiskuista, jos rauhanneuvottelut epäonnistuvat.

Rauhanneuvottelujen alkua hiertänyt kiista Kosovon vapautusarmeijan UCK:n edustajien pääsystä Ranskaan ratkesi tänään ja albaanit pääsivät lähtemään kohti Ranskaa. Myöhäinen matkaanlähtö kuitenkin lykkäsi kokouksen alkua. Serbiviranomaiset estivät eilen UCK:n edustajia lähtemästä Pristinasta. Muut albanialaisvaltuuskunnan jäsenet kieltäytyivät solidaarisuussyistä lähtemästä neuvotteluihin ilman UCK:n edustusta.

Neuvottelut avannut Ranskan presidentti Jacques Chirac kehotti Jugoslavian ja albaanien neuvottelijoita osoittamaan rohkeutta rauhanteossa. Samalla Chirac varoitti, että kansainvälinen yhteisö ei siedä verenvuodatuksen jatkumista Kosovossa. Jugoslavian ja albaanien neuvottelijat ovat Rambouillet'ssa viiden läntisen vallan ja Venäjän kutsusta valmistelemassa rauhansopimusta, joka antaisi laajan itsehallinnon Kosovon albaaneille. Kuuden vallan ryhmä, ns. Jugoslavian yhteysryhmä, on uhannut osapuolia ilmaiskuilla, jollei sopimukseen päästä 20. päivään tätä kuuta mennessä.

Serbian varapääministeri Ratko Markovic tähdensi saapuessaan Ranskaan, ettei hänen johtamansa valtuuskunta neuvottele UCK:n edustajien kanssa.
-Olemme valmiit kärsimään seuraukset, mutta emme neuvottele terroristien kanssa, hän sanoi.

Neuvotteluiden on määrä kestää viikon ja enimmillään kaksi. Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine ja Britannian ulkoministeri Robin Cook toimivat sen puheenjohtajina. Varsinaisia neuvotteluja johtavat Yhdysvaltain lähettiläs Chris Hill, EU:n edustaja Wolfgang Petritsch ja venäläinen diplomaatti Igor Majorski. Neuvottelujen ajaksi on julistettu täydellinen uutissulku.

EU:n edustaja Petritsch sanoi Der Spiegel -lehden haastattelussa, että kansainväliset välittäjät suhtautuvat neuvotteluissa tiukasti Jugoslaviaan ja Kosovon albaaneihin varmistaakseen, että nämä sopivat rauhanratkaisusta.
-Teemme pikaisesti lopun uhkapelistä. Aiomme kerta kaikkiaan jyrätä läpi 80 prosenttia ehdotuksistamme. Yhden asian voin taata: joko Kosovon kiista on saatu ratkaistua virallisesti huhtikuun loppuun mennessä tai sitten pommit alkavat putoilla, uhkasi Petritsch, joka on Itävallan Jugoslavian-suurlähettiläs.

Hillin rauhansuunnitelma

Rambouillet'n rauhanneuvottelujen pohjana on Yhdysvaltain erityislähettilään Christopher Hillin laatima suunnitelma, jonka mukaan Serbiaan ja samalla Jugoslaviaan nykyisin kuuluva Kosovo saa laajan itsehallinnon. Samalla alue kuitenkin säilyy osana Jugoslavian liittotasavaltaa. Hill laati rauhansuunnitelman kansainvälisen ns. Jugoslavia-yhteysryhmän aloitteesta. Siihen kuuluu viiden johtavan länsivallan lisäksi Venäjä.

Kosovo, jossa 90 prosenttia asukkaista on albaaneja, saa suunnitelman mukaan oman parlamentin, oman presidentin ja omat viranomaiset. Kosovossa on määrä järjestää yhdeksän kuukauden kuluessa vapaat vaalit, ja lisäksi Kosovo voi lähettää omia edustajia Serbian ja Jugoslavian johtoelimiin. Jugoslavia koostuu nykyisin Serbiasta ja Montenegrosta. Ulko- ja puolustuspolitiikkaa johtaa suunnitelman mukaan edelleen Jugoslavian liittotasavalta, jolla säilyy myös verotusoikeus Kosovossa.

Kolmen kuukauden kuluttua rauhansopimuksen solmimisesta on sekä UCK:n että serbien puolisotilaalliset joukot lakkautettava ja riisuttava aseista. Samanaikaisesti serbit vähentävät poliisijoukkoja Kosovossa ja pääosa Jugoslavian armeijan Kosovossa olevista joukoista vedetään pois. Kosovoon jäisi vain 1500 sotilasta, jotka sijoitetaan Albanian ja Makedonian vastaisille rajoille.

Kosovoon perustetaan uudet poliisivoimat, joiden koostumuksen on määrä noudattaa alueen kansallisuussuhteita. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoille myönnetään laajennetut valtuudet, joihin kuuluu myös oikeus eräissä tapauksissa lakkauttaa hallintoelimiä jotka toimivat rauhansopimusta vastaan. Tarkkailijat voisivat myös erottaa rauhansopimusta vastustavia virkamiehiä. Suunnitelmissa on myös ehkä jopa 30 000 Nato-sotilaan sijoittaminen Kosovoon valvomaan, että rauhansopimus toteutetaan.

Kolme kuoli räjähdyksessä Pristinassa

Ainakin kolme ihmistä sai surmansa Kosovon pääkaupungissa Pristinassa tänään sattuneessa räjähdyksessä, ilmoitti poliisi. Useita ihmisiä loukkaantui vakavasti. Räjähdys sattui eräässä elintarvikeliikkeessä illansuussa. Pristinassa on viime aikoina tehty useita käsikranaatti-iskuja serbien tai albaanien omistamiin kahviloihin ja ravintoloihin. Kimmokkeen iskuille antoi 24 albaanin surmaaminen Rogovon kylässä viime kuussa. Surmista on syytetty serbipoliiseja.
(STT-AFP-Reuters)


Lue myös:

    Uusimmat