Mainos

Kosovon rauhanneuvotteluille uusi takaraja

Kosovon rauhanneuvotteluille annettiin tänään lisäaikaa tiistaihin asti, kertoi Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine.

Vedrine sanoi, että osapuolet olivat lähentyneet toisiaan huomattavasti neuvotteluissa Kosovon tulevasta asemasta. Sen sijaan rauhansopimuksen sotilaallisen valvonnan osalta näkemykset olivat edelleen kaukana toisistaan.

-Jugoslavian valtuuskunta kieltäytyy edelleen taipumasta päätöksiin, jotka meidän mielestämme ovat välttämättömiä, sanoi Vedrine. Hänen mukaansa osapuolten on päästävä yhteisymmärrykseen sopimuksesta viimeistään tiistaina kello 16 Suomen aikaa. Vedrine huomautti, että osapuolten on tällä kertaa hyväksyttävä sopimusehdotus kokonaisuudessaan.

Serbivaltuuskunta ilmoitti aiemmin tänään, ettei se hyväksy sotilasliitto Natoa valvomaan rauhansopimuksen toteuttamista. Kosovon albaanit halusivat sopimukseen niin ikään pieniä muutoksia. Kummatkin valtuuskunnat ilmoittivat tänään kuuden maan ns. yhteysryhmälle, että ne hyväksyvät sopimuksen poliittisen osan periaatteessa. Sopimuksessa Kosovon albaaneille ehdotetaan laajaa itsehallintoa kolmen vuoden siirtymäkaudeksi.

Takaraja ylittyi

Rauhanneuvottelut venyivät lauantaina pitkälti yli niille asetetun ensimmäisen takarajan, kun yhteysryhmän ulkoministerit yrittivät taivutella Serbian presidenttiä Milan Milutinovicia hyväksymään Nato-johtoisten rauhanturvaajien saapumisen Kosovoon valvomaan rauhansopimuksen toteuttamista.

Rauhanneuvotteluissa käytiin kovaa kädenvääntöä aivan viime hetkillä ja niiden jälkeenkin. Serbian ja Kosovon albaanien oli määrä hyväksyä kansainvälinen Kosovon rauhansuunnitelma kello 13:een Suomen aikaa mennessä. Takaraja kuitenkin umpeutui ilman tietoa neuvottelujen tuloksista.

Neuvottelujen jatkuessa julkisuuteen tihkui tietoja, joiden mukaan serbien kanssa käydyissä keskusteluissa tapahtui edistystä nimenomaan sopimuksen poliittisen osan kohdalla. Diplomaatit kertoivat aiemmin, että rauhansopimus on jaettu kahteen osaan, poliittiseen ja sotilaalliseen. Sotilaallinen puoli eli sopimuksen toteuttamisen valvonta aiheutti neuvotteluissa pahimmat esteet.

Sotilasliitto Naton rauhanturvaajia on vaadittu valvomaan albaaneille myönnettävää itsehallintoa Kosovossa. Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic ja neuvotteluissa mukana ollut valtuuskunta ovat kuitenkin torjuneet Naton tulon maakuntaan. Milosevicin mukaan se merkitsisi Kosovon miehitystä.

Yhtenä ratkaisuna serbit ovat esittäneet, että rauhanturvaajat asetettaisiin ei-sotilaallisen järjestön alaisuuteen. Tällaisena on mainittu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj.

Nato valmiudessa

Nato oli tänään valmistautunut aloittamaan ilmaiskut Jugoslaviaa vastaan, jos neuvotteluissa ei päästä ratkaisuun. Liitolla on yli 400 sotilaskonetta valmiina iskuihin.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton kieltäytyi perjantai-iltana antamasta neuvottelijoille lisäaikaa. Yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ranskan presidentin Jacques Chiracin kanssa Clinton varoitti jälleen kerran Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia Naton ilmaiskuista.

Viiden länsivallan ja Venäjän muodostaman ns. yhteysryhmän ulkoministerit olivat illalla koolla arvioimassa rauhanneuvottelujen tulosta. Tapaamiseen osallistuu myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtaja, Norjan ulkoministeri Knut Vollebäk.

Albright syytti serbejä rauhanneuvottelujen vaikeuttamisesta

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright sanoi tänään, että serbit ovat pääsyyllisiä Kosovon rauhanneuvotteluissa esiin tulleisiin ongelmiin.

-Serbeillä on suurin vastuu niistä vaikeuksista, joihin olemme törmänneet tänään, sanoi Albright Rambouillet'ssa Pariisin ulkopuolella. Albright oli neuvottelupaikkakunnalla ns. yhteysryhmän edustajana. Yhteysryhmään kuuluvat Yhdysvaltojen lisäksi Venäjä, Britannia, Ranska, Saksa ja Italia.

Albright arvioi, että neuvottelujen osapuolet pystyvät ratkaisemaan avoinna olevat kiistakysymykset tiistaihin mennessä. Hän varoitti kuitenkin Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia koettelemasta yhteysryhmän kärsivällisyyttä.

-Milosevic tekee suuren virheen, jos hän tulkitsee väärin aikomuksiamme. Me emme ole valmiita loputtomiin viivytyksiin, Albright sanoi.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.