Mainos

Kosovon rauhanneuvottelijat paneutuvat yksityiskohtiin

Kosovon rauhanneuvotteluiden kansainväliset välittäjät arvioivat ensimmäisen neuvottelupäivän jälkeen, että keskustelut pääsevät tänään jatkumaan yksityiskohtaisemmalla tasolla. Neuvotteluissa ryhdytään nyt käymään kiistanaiheita läpi kohta kohdalta.

Ensimmäiset yksityiskohtaiset neuvottelut Kosovon rauhansuunnitelmasta käynnistyivät eilen Rambouillet'n linnassa Pariisin lähellä. Ulkomaiset välittäjät luonnehtivat keskusteluja hengeltään rakentaviksi ja asiallisiksi.

Kosovon albaanien ja Jugoslavian valtuuskunnat vahvistivat hyväksyvänsä periaatteen, jonka mukaan Kosovolle myönnettään laaja autonomia, mutta maakunta säilyy Jugoslavian valvonnassa ainakin kolmen vuoden ajan. Lisäksi osapuolet tuomitsivat Kosovon pääkaupungissa Pristinassa lauantaina tehdyn pommi-iskun, jossa kuoli kolme ihmistä.

Osapuolille esiteltiin rauhansopimusluonnoksen ensimmäiset kohdat. Uutistoimisto AFP:n mukaan välittäjät vaikuttivat keskustelujen jälkeen toiveikkailta, mutta rauhansopimuksen synnyn ennustettiin olevan vielä kovien neuvotteluiden takana. Kiistan osapuolet eivät kuitenkaan istuneet eilen saman neuvottelupöydän ääressä, vaan välittäjät keskustelivat molempien kanssa ja sukkuloivat kahden huoneen välillä. Välittäjät ovat Yhdysvaltain Christopher Hill, EU:n Wolfgang Petritsch ja Venäjän Boris Majorski.

Cohen: Kosovoon maajoukkoja myös USA:sta

Yhdysvallat lupailee maajoukkojaan Kosovoon. Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen sanoi tänään, että jos Kosovoon saadaan kunnollinen rauhansopimus, Yhdysvallat lähettää rauhan turvaksi maavoimiaan. Cohenin kertoma on tähän saakka voimakkain lupaus siitä, että Yhdysvallat on mukana myös maavoimillaan, jos Kosovossa alkaa Nato-johtoinen rauhanturvaoperaatio. Yhdysvaltain puolustusministeri sanoi kuitenkin, että maajoukkojen pääosan on tultava Euroopasta.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.