Mainos

Kosovon pakolaisten paluujärjestelyt käyntiin

Suomeen evakuoitujen Kosovon pakolaisten vapaaehtoisen paluumuuton järjestelyt on aloitettu työministeriössä. Ensimmäinen paluulento järjestetään aikaisintaan elokuun 11. tai 12. päivä, jos halukkaita lähtijöitä riittää.

Pakolaisille jaetaan tietoa vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta ja paluuseen liittyvästä taloudellisesta tuesta. Paluun järjestämisen ehtona on se, että pakolainen on saanut Suomesta oleskeluluvan. Suurin osa evakkoon tulleista noin tuhannesta Kosovon albaanista on edelleen vailla oleskelulupaa.
Kuitenkin ne, jotka osallistuvat työministeriön järjestämälle paluumatkalle, saavat oleskeluluvan nopeammin, kertoo työministeriön maahanmuuttoasioiden johtaja Mervi Virtanen.

Pakolaisille myönnetään 11 kuukauden oleskelulupa. Työministeriö korostaa, että pakolaiset saavat suojaa halutessaan koko oleskelulupansa voimassaoloajan.
-Talvi tulee Kosovossa aika aikaisin ja siellä on pahoja vaurioita. Sen takia me emme edellytä, että ihmiset palaisivat pikaisesti, Virtanen sanoo.

Suomi on myös sitoutunut yhdistämään perheet, joten talven yli Suomeen jäävien perheenjäsenet pääsevät myös Suomeen. Näitä tulokkaita ei kuitenkaan Virtasen mukaan ole kovin monta. Lisäksi Suomeen odotetaan vielä heinäkuun aikana noin 20 lääketieteellisen hoidon tarpeessa olevaa pakolaista ja heidän perheenjäsentään.

Työministeriö kartoittaa pakolaisten halukkuutta vapaaehtoiseen paluuseen. Kartoituksen valmistuttua Suomen viranomaiset neuvottelevat paluujärjestelyistä kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n kanssa.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja IOM aloittivat torstaina paluumatkojen järjestämisen ns. kolmansista maista. Ensimmäiset lennot järjestetään Saksasta ja Norjasta.

Pakolaisten kuljetukset järjestetään Makedoniassa sijaitsevan Skopjen lentokentän kautta. Sieltä matkaa jatketaan bussilla Kosovoon. Makedonian viranomaisten kanssa on neuvoteltu tuhannen pakolaisen paluusta päivää kohden.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.