Mainos

Kosovon pääministeri eroaa

Pääministeri Haradinaj kiistää syyllisyytensä sodanaikaisiin rikoksiin. Kosovossa monet pitävät miestä itsenäisyystaistelun sankarina.

Kosovon albaanipääministeri Ramush Haradinaj on eronnut tehtävästään ja lentää Hollantiin Haagin sotarikostuomioistuimen kuultavaksi.

Haradinaj ilmoitti asiastahallituksen hätäistunnon jälkeen ja vannoi palaavansa.

-Olen syytön jokaiseen rikokseen, josta minua syytetään. -- Minun täytyy kuitenkin hyväksyä tämä (oikeusprosessi) maani ja meidän kaikkien vuoksi, hän sanoi tiedotteessaan.

Myös serbiviranomaiset ovat syyttäneet häntä 108 sodanaikaisesta rikoksesta serbisiviilejä kohtaan. Hänet on uhattu pidättää heti, jos hän sattuisi astumaan Serbian puolelle. Serbia-Montenegron hallitus vetosi Kosovon maakunnassa enemmistönä olevaan albaaniväestöön ja toivoi ihmisten ottavan ilmoituksen rauhallisesti vastaan.

Kosovoa vuodesta 1999 hallinnoinut YK nosti Unmik-joukkojen valmiustasoa heti eroilmoituksen jälkeen. Alueen avoin sotatila päättyi Naton vuoden 1999 pommitusten jälkeen, mutta etniset jännitteet ovat pysyneet.

YK:n oikeus on tutkinut Haradinajin roolia vuosina 199899 käydyssä Serbian vastaisessa sissisodassa. Hänen syytteidensä yksityiskohtia ei ole kerrottu.

Kosovossa monet pitävät häntä itsenäisyystaistelun sankarina. Haradinaj toimi Kosovon sodan aikana sissikomentajana maan länsiosassa. Sotarikostuomioistuin kuulusteli häntä tuonaikaisista tapahtumista loppuvuodesta. Siitä huolimatta hänet valittiin joulukuussa pääministeriksi.

Euroopan unioni ja Nato ovat kiitelleet Haradinajn päätöstä. Haradinajn sijaisena toimii Bajram Kosumi.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.