Mainos

Kosovon pääkaupunki Pristina suomalaisten vastuulle

Pristinassa sijaitsevat kaikki tärkeät kansainvälisten toimijoiden toimistot kuten YK-hallinnon päämaja.

Kosovossa rauhaa turvaavan suomalais-irlantilaisen taisteluosaston vastuualue kasvaa melkein puolella kesäkuun alussa. Ruotsalaisten pataljoona kotiutetaan ja sen vastuulla ollut pääkaupunki Pristina lähialueineen siirtyy suomalais-irlantilaiselle taisteluosastolle.

Ruotsalaisia jää vielä alueelle komppanian verran eli noin 130 henkilöä osana Nato-johtoisen Kfor-rauhanturvaoperaation Keskistä prikaatia.

-Vastuualueen kasvaminen lisää painetta meidän joukoissamme, koska Pristinan alue on laaja ja meillä ei ole paljon joukkoja käytettävissämme, kertoo suomalais-irlantilaisen taisteluosaston komentaja, eversti Vesa Kangasmäki.

Serbivähemmistön suojeleminen tärkein tehtävä

Vastuuvuoro vaihtuu vaihtoparaatissa kesäkuun 3. päivänä. Suomalaiset ja irlantilaiset partioivat Pristinassa yhdessä ruotsalaiskomppanian kanssa.

Kosovon pääkaupungissa sijaitsevat kaikki tärkeät kansainvälisten toimijoiden toimistot, kuten YK-hallinnon päämaja. Suomalais-irlantilainen taisteluosasto vastaa kansainvälisten työntekijöiden turvallisuuden lisäksi myös Pristinan alueen etnisten polttopisteiden rauhasta.

Räjähdysherkkiä alueita ovat muun muassa maaliskuun mellakoiden aikana julkisuuteen nousseet Caglavican sekä Gracanican kylät. -Pristinassa ja sen lähikunnissa tärkein tehtävämme on suojata serbivähemmistön asuttamia alueita, kirkkoja sekä luostareita, sanoo eversti Kangasmäki.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.