Kosovon oikeuslaitos pahasti lamaantunut

Sadat vakavien rikosten, kuten murhien ja raiskausten, vuoksi pidätetyt albaanivangit on päästetty Kosovossa vapaiksi ilman syytettä tai oikeudenkäyntiä. Näin siksi, ettei maakunnassa ole vielä puoli vuotta Nato-johtoisen Kfor-rauhaturvajoukkojen saapumisen jälkeen toimivaa oikeuslaitosta. Asiasta kertoo tämänpäiväinen Washington Post -lehti, joka on saanut käsiinsä asiaa koskevia YK-asiakirjoja.

Kosovo

Dokumenttien mukaan useimmissa tapauksessa harvat vielä virkaansa hoitavat tuomarit päästävät pidätetyt kaikessa hiljaisuudessa vapaiksi muutama päivä pidätyksen jälkeen. Yli 40 prosenttia pidätetyistä vapautetaan. Toisenlainen ongelma ovat Washington Postin saamien tietojen mukaan Kfor-joukkojen pidättämät rikolliset. Heitä ei toki ole vapautettu, mutta pian on pakko, sillä eräät rikolliset ovat olleet pidätettyinä kohta jo kuusi kuukautta ilman oikeudenkäyntiä: sen pidempään ei pidätystä voi jatkaa sen paremmin eurooppalaisen kuin Jugoslaviankaan oikeuskäytännön mukaan.

Sovellettava lakijärjestelmäkin epäselvä

Kfor-joukkojen saapumisen jälkeen pidätetyistä sadoista ihmisistä vain 24:ää on Washington Postin mukaan kuultu tuomioistuimessa. Tilanteen tekee mahdottomaksi se, että jopa 350 tuomarin virkaa on edelleen täyttämättä. Tuomareiden lisäksi tuomioistuimilta puuttuvat monesti alkeellisimmatkin toimintaedellytykset. Yhtään serbituomaria ei enää ole virassa Kosovossa.

Poliisi ja Etyj ovat ehdottaneet kansainvälisten syyttäjien ja asianajajien palkkaamista Kosovoon, mutta asiaa ei ole YK:ssa edes vakavasti harkittu, kertoo Washington Post. Kaiken taustalla on erimielisyys siitä, mitä lakijärjestelmää Kosovossa pitäisi soveltaa. Kosovon YK-siviilihallintoa johtava Bernard Kouchner peri kesällä pikaisesti laaditun määräyksen, jonka mukaan Jugoslavian rikoslaki pätee myös Kosovossa. Kosvohan on edelleen osa Serbiaa ja sen myötä Jugoslaviaa. Albaanilakimiehet ja -tuomarit ovat kuitenkin yksimielisesti kieltäytyneet soveltamasta Jugoslavian lakia, vaan haluaisivat ennen vuotta 1989 voimassa olleen lain takaisin. Tuolloin Kosovolla oli vielä itsehallintoasema Jugoslaviassa.

Washington Postin mukaan Kouchner olisi pari kuukautta sitten taipunut albaanien yksimielisen vastarinnan edessä ja suostunut vanhan lakijärjestelmän palauttamiseen. YK:n päämajassa New Yorkissa asia ei kuitenkaan ole edennyt. Yhdysvallat on ajanut muutosta voimakkaasti ja tätä nykyä ilmeisesti vain Venäjä vastustaa vanhaan lakijärjestelmään palaamista.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat