Kosovon neuvottelut umpikujassa

Kosovon rauhanneuvottelut ovat juuttuneet paikoilleen. Kansainväliset rauhanneuvottelujen vetäjät valittavat, että neuvottelut ovat juuttuneet serbien asenteen takia. Heidän mukaansa serbit eivät hyväksy Kosovon itsehallintosuunnitelmaa, eivätkä he keksi, miten neuvotteluja voisi jatkaa. Takalukosta huolimatta Kosovon rauhanneuvotteluja ei aiota lopettaa.

Kansainvälisten sovittelijoiden mukaan serbit kieltäytyivät edelleen allekirjoittamasta rauhansopimusta, joka takaisi Kosovo itsehallinnon. Serbit eivät halua neuvotella Naton rauhanturvajoukkojen sijoittamisesta Kosovoon kolmen vuoden siirtymäkauden ajaksi. Serbineuvottelijat ovat esittäneet rauhansopimukseen lukuisia muutoksia, mutta kansainvälisten sovittelijoiden mukaan vain tekniset korjaukset ovat tässä vaiheessa mahdollisia.

Yhdysvaltain neuvottelija Christopher Hill sanoi kolmannen neuvottelupäivän päätteeksi olevansa pessimistinen sen suhteen, että suurta edistystä enää saavutettaisiin. Neuvotteluja kuitenkin jatketaan edelleen.

Kosovon albaanit lupasivat jo maanantaina hyväksyä rauhansopimuksen. Sovittelijoiden mukaan albaanineuvottelijat voivat virallisesti allekirjoittaa sopimuspaperin vielä ennen Pariisin rauhanneuvotteluiden päättymistä, vaikka sebien hyväksyntää ei saataisikaan.

Yhdysvallat varoitti joukkojen siirtämisestä

Valkoinen talo varoitti keskiviikkona serbejä joukkojen siirtämisestä Kosovoon. Presidentin neuvonantaja James Steinberg sanoi, että Naton kärsivällisyys Jugoslaviaa kohtaan alkaa käydä vähiin.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Jugoslavia on viime päivinä siirtänyt runsaasti joukkoja Kosovon rajalle ja siten haastaa selvästikin sotaa Natoa vastaan. Kosovossa ja sen rajojen välittömässä läheisyydessä on 30 000 - 40 000 serbisotilasta, mikä ylittää selvästi viime lokakuun tulitauossa sovitut rajat. Kansainväliset tarkkailijat kertoivat, että Jugoslavian armeija on lisäksi siirtänyt ainakin kahdeksan modernia M-84-panssarivaunua Kosovoon.

Taistelut Kosovon vapautusarmeijan ja serbisotilaiden välillä jatkuivat keskiviikkona Yhdysvaltain varoituksista ja Pariisin rauhanneuvotteluista huolimatta. Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan albaanit menettivät taisteluissa Kosovon pohjoisosassa sijaitsevan Shalan tukikohdan. Etelä-Kosovossa noin 7000 albaania pakeni kodeistaan, kun serbijoukot saartoivat Kabasin kylän.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat