Mainos

Kosovon neuvottelut jälleen tuloksettomia

Serbian mielestä Kosovon albaanit voisivat itse johtaa maakunnan sisäisiä asioita, mutta muun muassa ulkopolitiikka ja rajavalvonta hoidettaisiin Serbiasta käsin.

EU:n, Venäjän ja Yhdysvaltain johtamat neuvottelut Kosovon maakunnan tulevasta asemasta ovat jatkuneet jälleen Wienissä tuloksettomina.

Kosovon pääministerin Agim Cekun mukaan osapuolet ovat edelleen liian kaukana toisistaan, jotta sopuun päästäisiin. Serbian edustaja tähdensi puolestaan, että Serbian mielestä kysymys Kosovon tulevasta asemasta on yhä auki.

- Olemme lähempänä epäsopua kuin sopua, kuvasi neuvottelujen tilaa EU:n edustaja Wolfgang Ischinger.

Neuvottelujen välittäjät esittivät Serbian ja Kosovon albaanien edustajille vaihtoehtoja, joilla kiistaan etsitään ratkaisua.

Kosovon albaanit vaativat maakunnalle itsenäisyyttä, mitä taas Venäjän tukema Serbia vastustaa tiukasti. Serbian mukaan itsenäisyysjulistus johtaisi käytännössä Kosovon jakoon.

Välittäjinä toimiva kolmikko esitti 14-kohtaisen listan, jolla neuvotteluja yritetään saada eteenpäin. Listassa todetaan muun muassa, että Serbia "ei hallitse Kosovoa" eikä "vakiinnuta läsnäoloaan" maakunnassa. Listassa ei mainita sanallakaan Kosovon varsinaista itsenäisyyttä.

Serbian neuvottelijoiden mielestä Kosovon albaanit voisivat itse johtaa maakunnan sisäisiä asioita, mutta ulkopolitiikka ja rajavalvonta hoidettaisiin Belgradista.

Osapuolilla on 10:nteen joulukuuta aikaa löytää sopu kiistassa. Tämän jälkeen Kosovon albaanit ovat uhanneet julistaa Serbialle muodollisesti kuuluvan maakunnan itsenäiseksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.