Kosovon kriisi ei ole lauennut

Sotilasliitto Nato ryhtyy väistämättä ilmaiskuihin Jugoslaviaa vastaan, jollei Jugoslavia pikaisesti noudata YK:n turvallisuusneuvoston Kosovo-päätöslauselmia, varoitti Yhdysvaltain erityisedustaja Richard Holbrooke tänään.

Holbrooke esitti varoituksen tavatessaan Belgradissa Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin. Naton pääsihteeri Javier Solana sanoi aiemmin tänään, että Jugoslavia ei ole tähän mennessä noudattanut YK:n turvallisuusneuvoston Kosovo-päätöslauselmaa. Nato on Solanan mukaan nyt valmis toimimaan, jollei Jugoslavia jatkossa mukaudu päätöslauselmaan.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan esitti tänään turvallisuusneuvostolle selontekonsa Kosovon tapahtumista. Annan jätti kuitenkin turvallisuusneuvoston asiaksi päättää, onko Jugoslavia noudattanut YK:n aiempaa Kosovo-päätöslauselmaa. Nato on uhannut Jugoslaviaa ilmaiskuilla, mutta eräät maat ovat pitäneet ilmaiskujen ehtona, että niille saadaan YK:n siunaus. Useat Nato-maat katsovat kuitenkin, ettei ilmaiskuille enää tarvita YK:n virallista hyväksyntää. YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee tiistaina pääsihteeri Annanin selontekoa. Turvallisuusneuvosto saattaa tehdä päätöksen siitä, valtuuttaako se sotilasliitto Naton tekemään ilmaiskuja Jugoslaviaa vastaan Kosovon tapahtumien vuoksi.

Jugoslaviaa tukeva Venäjä pystyy veto-oikeudellaan estämään turvallisuusneuvostossa päätöksen, joka valuuttaisi Naton aloittamaan ilmaiskut. Annan huomautti selonteossa, ettei hän ole pystynyt hankkimaan riippumatonta arviointia siitä, kuinka Jugoslavia on noudattanut YK:n vaatimuksia. -Turvallisuusneuvosto haluaa ehkä siksi tehdä omat päätelmänsä tässä suhteessa selontekoni pohjalta, Annan mainitsi. YK:n turvallisuusneuvosto vaati aiemmin Jugoslaviaa vetämään joukkonsa Kosovosta sekä sallimaan humanitaarisen avun toimittamisen Kosovoon samoin kuin aloittamaan neuvottelut albaaniedustajien kanssa. Turvallisuusneuvosto oli kehottanut pääsihteeriä selvittämään, noudattavatko Jugoslavian joukot ja Kosovon albaanijoukot turvallisuusneuvoston vaatimuksia tulitauosta, joukkojen vetämisestä ja neuvotteluista. Annan sanoi maanantaina, että valtaosa hirmuteoista Kosovossa oli Jugoslavian serbijoukkojen työtä.

Jugoslavia vakuutti, länsi ei uskonut

Jugoslavia vakuutti tänään sotilastoimiensa olevan ohi Kosovossa ja joukkojensa olevan vetäytymässä sieltä. Nato-maat puolestaan ilmoittivat, että Kosovossa on yhä huomattavia määriä Jugoslavian joukkoja. Jugoslavian pääministeri Momir Bulatovic sanoi parlamentissa maanantaina, että maa on välittömässä sodan vaarassa. Jugoslavian on puolustauduttava kaikin käytettävissä olevin keinoin, jos sitä vastaan hyökätään, Bulatovic sanoi. Bulatovic kertoi myös, että Jugoslavia suostuu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin valtuuskunnan lähettämiseen Kosovoon. Valtuuskunta voisi tutustua siellä todelliseen tilanteeseen. Etyjin valtuuskunnan lähettäminen Kosovoon oli yksi niistä ehdotuksista, jonka Venäjän presidentti Boris Jeltsin on tehnyt Jugoslavian presidentille Slobodan Milosevicille. Jeltsin on myös kehottanut Jugoslavian Miloseviciä lopettamaan pikaisesti Kosovon kriisin. Muutoin Jugoslavia on vaarassa joutua Naton sotilaallisen iskun kohteeksi, kerrottiin Venäjän ulkoministeriöstä maanantaina.

Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov ja puolustusministeri Igor Sergejev veivät Jeltsinin viestin Milosevicille sunnuntaina, kertoi Venäjän ulkoministeriön edustaja uutistoimisto Itar-Tassille. Venäjän ulkoministeriön edustaja vahvisti sen, että Venäjä vastustaa voimankäyttöä Jugoslaviaa vastaan. -Mutta ellei määrätietoisia askelia oteta heti Kosovon tilanteen ratkaisemiseksi, Nato saattaa toteuttaa suunnitelmansa voimankäytöstä Jugoslaviaa vastaan, sanoi Venäjän ulkoministeriön edustaja.

Holbrooke Brysseliin ja Belgradiin

Yhdysvaltain entinen Balkanin erityislähettiläs Richard Holbrooke saapui tänään Brysseliin Naton päämajaan keskustellakseen Naton pääsihteerin Javier Solanan kanssa Kosovon kriisistä. -Kosovon tilanne on nyt yhtä vakava kuin mitä se oli viikko tai kaksi sitten, sanoi Holbrooke keskustelun jälkeen. Hänen mukaansa tuo näkemys ilmenee myös YK:n pääsihteerin selvityksessä, joka oli määrä antaa maanantaina YK:n turvallisuusneuvostolle. Holbrooke kertoi Naton edustajien sanoneen, että merkittävä määrä serbiarmeijan ja poliisin joukkoja on yhä Kosovossa. Hänen mukaansa taistelut ovat vähentyneet, mutta niitä voidaan helposti laajentaa. Britannian ulkoministeri Robin Cook sanoi maanantaina, että Britannia ei epäröisi käyttää tarvittaessa voimatoimia Kosovon kriisissä.

Jugoslaviaan kuuluvassa Kosovossa asuu 1,8 miljoonaa ihmistä, joista 90 prosenttia on albaaneja. Jugoslavia on lähettänyt Kosovoon 36000 sotilasta ja poliisia, joita ollaan Jugoslavian mukaan vetämässä pois. Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että Kosovossa on saanut surmansa 1500 ihmistä helmikuun jälkeen.

Montenegro kehotti neuvottelemaan

Jugoslavian pienempi tasavalta Montenegro julkisti sunnuntaina lausunnon, jossa se kehotti Milosevicia ja Kosovon albaaneja neuvottelemaan ratkaisun Kosovon kriisiin. Montenegro sanoi vastustavansa Naton suunnittelemia iskuja. Montenegro antoi lausuntonsa myöhemmin kuin sunnuntaina koolla ollut Milosevicin johtama Jugoslavian korkein puolustusneuvosto. Sen mukaan Jugoslavia on valmis ratkaisemaan kaikki avoimet kysymykset rauhanomaisin keinoin, mutta jos Jugoslaviaa vastaan hyökätään, puolustaa se itseään kaikin keinoin. Bosnian serbien uutistoimiston SRNA:n mukaan Montenegron presidentin Milo Djukanovicin kanta poikkeaa merkittävästi puolustusneuvoston kannasta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat