Mainos

Kosovon konfliktiin ei löytynyt sopua Wienissä

Kosovon ja Serbian korkeimmat johtajat ovat tavanneet tänään ensimmäistä kertaa Kosovon konfliktin alkamisen jälkeen. Neuvotteluja vetävä Martti Ahtisaari kertoo, että neuvotteluissa ei ole löydetty sopua Kosovon tulevaisuudesta.

Wienissä tänään käydyt neuvottelut Kosovon tulevaisuudesta ovat epäonnistuneet.

Serbian johto ja Kosovon albaanit eivät löytäneet maanantaina yhteistä säveltä Wienin neuvotteluissa, joita johtaa presidentti Martti Ahtisaari. Itsenäisyyttä vaativat albaanit ja yhtenäisestä Serbiasta kiinni pitävä serbihallitus kohtasivat ensimmäistä kertaa kasvokkain eivätkä suostuneet antamaan tuumaakaan periksi vaatimuksistaan.

- Läpimurtoa ei tapahtunut, valehtelisin jos väittäisin muuta, Ahtisaari sanoi tapaamisen päätteeksi. - Kyseessä oli ensimmäinen tällainen tapaaminen, enkä odottanutkaan suuria tuloksia.

Kosovon albaanipresidentti Fatmir Sejdiu ilmoitti odotetusti, että itsenäisyys on Kosovon albaanienemmistön ainoa vaihtoehto. Serbian presidentti Boris Tadic kuvasi albaanien kantaa "uhkavaatimukseksi".

Serbia olisi valmis tarjoamaan laajan itsehallinnon Kosovolle, joka on edelleen virallisesti Serbian maakunta. Kosovon albaanien pääneuvottelija Veton Surroi kuitenkin julisti Serbian tarjouksen olevan liian vähän liian myöhään. Käytännössä Kosovo on ollut YK:n hallinnossa vuodesta 1999.

- Kaiken sen jälkeen mitä olemme kokeneet, ei ole realistista keskustella erimuotoisista itsehallintomalleista. Kosovo kulkee nyt omaa tietään, Surroi sanoi.

Neuvottelut junnanneet alusta saakka

Serbien ja albaanien neuvottelut Kosovon tulevasta asemasta käynnistyivät Ahtisaaren johdolla Wienissä jo helmikuussa, mutta eteenpäin niissä ei ole juuri päästy. Todennäköisimpänä lopputuloksena pidetään Kosovon jonkinmuotoista itsenäisyyttä Euroopan unionin suojeluksessa.

Kosovon kahdesta miljoonasta asukkaasta on kymmenisen prosenttia edelleen serbejä. Lähes puolet maakunnan serbiväestöstä pakeni Serbiaan 1999, kun serbijoukot olivat vetäytyneet alueelta Naton pommituskampanjan jälkeen.

Kosovoon jääneet serbit pelkäävät asemansa muodostuvan entistä vaarallisemmaksi, jos Kosovo itsenäistyy albaanien johdolla. Kosovon pohjoisosan serbit ovat uhanneet pyrkiä eroon muusta Kosovosta ja liittyä Serbiaan.

Ratkaisua Kosovon asemaan haetaan tämän vuoden loppuun mennessä. Yhdysvallat patistaa ratkaisun syntymistä, kun taas Venäjä, serbien perinteinen liittolainen, on julistanut, ettei ratkaisuun pääsemiselle voi asettaa keinotekoista aikataulua.

YK-lähteistä neuvotteluilmapiiriä wieniläisessä palatsissa luonnehdittiin "asialliseksi". Serbian ja albaanien neuvottelijat astuivat kuitenkin neuvotteluhuoneeseen eri ovista eivätkä kätelleet.

Kosovon pääkaupungissa Pristinassa useita satoja albaaneja osallistui tänään mielenosoitukseen, jossa vastustettiin Wienin neuvotteluja. Mielenosoittajat vaativat Kosovon julistautumista itsenäiseksi ilman enempiä neuvotteluja tai YK:n välitystä.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.