Mainos

Kosovon ex-pääministerin sotarikosoikeus alkoi

Pääministeriä sekä hänen kahta läheistä avustajaansa syytetään muun muassa murhista, raiskauksista, kidutuksista sekä vainosta.

Oikeudenkäynti Kosovon entistä pääministeriä Ramush Haradinajia vastaan on alkanut Haagissa. Haradinajia syytetään sotarikoksista Kosovon sodan 1998-99 aikana, jolloin hän toimi Kosovon vapautusarmeijan KLA:n komentajana.

Haradinaj erosi pääministerin tehtävistä vuonna 2005 sen jälkeen kun häntä vastaan oli nostettu syytteet sotarikostuomioistuimessa. Hän on korkea-arvoisin Kosovon albaanipoliitikko, joka on joutunut oikeuden eteen Haagissa. Monelle Kosovon albaanille hän on yhä sankari.

Haradinajin lisäksi syytettyinä on kaksi hänen läheistä avustajaansa. Toinen heistä, Idriz Balaj, johti KLA:n erikoisyksikköä Mustia kotkia. Miesten 37 kohdan syytelistassa on muun muassa syytteet murhista, raiskauksista, kidutuksista sekä vainosta.

Oikeuden pääsyyttäjä Carla Del Ponte nimitti syytettyjä gangstereiksi.

-Tämän jutun rikoksissa ei ole mitään jaloa eikä sankarillista: ne olivat brutaaleja murhia, Del Ponte sanoi. -Nämä kolme syytettyä olivat gangstereita univormussa.

Syytteiden mukaan Haradinaj johti operaatiota serbien ja romanien ajamiseksi pois heidän kylistään. Iskut kohdistuivat myös albaanisiviileihin, joiden KLA katsoi vehkeilevän serbien kanssa.

Kaikki kolme syytettyä ovat jo vakuuttaneet syyttömyyttään. Haradinajin mukaan kyse on KLA:han kohdistuvasta parjauskampanjasta, josta on vastuussa Jugoslavian entisen presidentin Slobodan Milosevicin lähipiiri. Milosevic kuoli vankilassa ennen sotarikostuomion julistamista.

Haradinaj, joka aiemmin toimi yökerhon ulosheittäjänä Sveitsissä, nimitettiin pääministeriksi vuoden 2004 loppupuolella. Oikeus päästi hänet syytteiden lukemisen jälkeen vapaalle jalalle odottamaan oikeudenkäynnin alkua, ja hän sai osallistua politiikkaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.