Mainos

Kosovon albaanit vastustavat venäläisten saapumista

Kosovolaiseen Orahovaciin matkalla ollut venäläisten Kfor-rauhanturvaajien etujoukko joutui kääntymään aamulla takaisin asukkaiden tukittua kaupunkiin johtavan tien. Venäläisten oli määrä korvata tänään Orahovacissa tähän saakka olleet hollantilaiset sotilaat. Paikalla ollut venäläinen komentaja kenraali Georgi Chpak sanoi, että asukkaiden vastustuksesta huolimatta joukkojen sijoittamista jatketaan huomenna.

-Mitään ongelmaa ei ole. Emme päässeet läpi tänään - pääsemme läpi huomenna, sanoi Chpak tänään. Myös Kforin tiedottaja majuri Roland Lavoie sanoi rauhanturvaajien ymmärtävän albaanien huolen, mutta sanoi venäläisjoukkojen sijoittamisen jatkuvan silti. Albaanit kertoivat venäläisiä johtaneelle eversti Andrei Serdukoville, etteivät he aio purkaa tiesulkuaan ennen kuin joku tulee ilmoittamaan, etteivät venäläiset tule Orahovaciin. -Kukaan ei tule ilmoittamaan sellaista, koska Venäjän armeijan sijoittamisesta Orahovaciin on olemassa kansainvälinen sopimus, Serdukov sanoi. Albaanit eivät suostuneet Serdukovin ehdottamiin neuvotteluihin, minkä jälkeen venäläisten parinkymmenen sotilaan etujoukko palasi tukikohtaansa pohtimaan tilannetta.

Kilometri autoja ja traktoreita

Asukkaat alkoivat pysäköidä kulkuneuvojaan kaupunkiin johtavalle tielle eilisiltana ja tänä aamuna tien tukkona oli noin kilometrin pituinen jono autoja ja traktoreita. Tiesululla olevien kaupunkilaisten mukaan myös muut Orahovaciin johtavat väylät on tukittu. Orahovacin albaanijohtajat kehottivat eilen kaupungin asukkaita estämään venäläisten rauhanturvajoukkojen pääsyn alueelle.

Noin 40 kilometrin päässä Pristinasta sijaitsevaa Orahovacia ovat vartioineet pääasiassa hollantilaiset siitä lähtien, kun Naton johtamat rauhanturvajoukot saapuivat Kosovoon kesäkuussa. Hollantilaiset rauhanturvaajat ovat ilmoittaneet, että heidän täytyy lähteä kaupungista tehdäkseen tilaa venäläisjoukoille. Albaaniväestö suhtautuu venäläisiin vihamielisesti, koska Venäjällä on perinteisesti läheiset siteet serbeihin. Albaanit syyttävät myös venäläisiä palkkasotureita osallistumisesta serbijoukkojen Kosovossa tekemiin julmuuksiin.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.