Mainos

Kosovon albaanit näkevät nälkää

Sadattuhannet Kosovon albaanit näkevät suoranaista nälkää. He etsivät epätoivoisesti ruokaa hylättyjen asuntojen raunioista, ja useimmiten ruuantähteet ovat syötäväksi kelpaamattomia.

Kosovolaisten nälkätilanteesta kertoo YK:n alainen Kansainvälinen elintarvikeohjelma WFP.
-Ihmiset pysyvät hengissä etsimällä ruokaa roskalaatikoista, WFP:n edustaja Lindsey Davies sanoi.
-Mutta sekin on vaikeaa jatkuvasti kiihtyvien sotilaallisten toimien vuoksi.

Davisin mukaan WFP:n pahimmat pelot ovat käymässä toteen- -Siellä ei ole enää ruokaa jäljellä ja se pakottaa ihmiset lähtemään, hän sanoi.
Avustusjärjestöjen arvioiden mukaan 600 000 - 700 000 albaania on yhä sodan runtelemassa Kosovossa. Suurin osa heistä piilottelee vuoristossa tai pienissä syrjäkylissä.

Albaanien pitämät kaupat ovat tyhjillään, serbien kaupat eivät myy tuotteita albaaneille, eikä heidän rahansa riitä mustan pörssin hintoihin, Davis kertoi. Koska elintarvikkeita on yhä vähemmän, albaanit ovat joutuneet penkomaan raunioita löytääkseen syötävää. Ruoan hakuun lähetetään yleensä lapsia ja vanhuksia, koska ajatellaan, ettei heitä vastaan hyökätä. Tuoreiden tietojen mukaan sekin on muuttumassa ja myös he joutuvat väkivallan kohteiksi.

-Joidenkin ihmisten mukaan löydetty ruoka on pilaantunutta, koska serbisotilaat ovat virtsanneet elintarvikkeiden päälle tai ruiskuttaneet niihin hyönteismyrkkyä, Davis kertoi. Avustusjärjestöt ovat harkinneet ryhtyvänsä pudottamaan elintarvikkeita ilmasta Kosovoon, mutta suunnitelmista on jouduttu luopumaan liiallisten käytännön ongelmien vuoksi.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.