Mainos

Kosovon albaanit marssivat Pristinassa

Yksi Kosovon albaani sai surmansa ja useita haavoittui tänään Pecissä, kun serbipoliisi avasi tulen mielenosoittajia vastaan, kertoi Kosovon albaanien tiedotustoimisto. Pec sijaitsee noin 80 kilometriä länteen Kosovon pääkaupungista. Kymmenettuhannet Kosovon albaanit marssivat tänään myös maakunnan pääkaupungissa Pristinassa. Mielenosoitus pääkaupungissa sujui ilman välikohtauksia, ja serbipoliisi tyytyi seuraamaan marssia sivusta.

Marssijat kantoivat kylttejä, joissa vaadittiin Kosovolle itsenäisyyttä ja vaadittiin Serbian johtoa lopettamaan väkivallan käyttö kosovolaisia kohtaan.

Gelbard saapui Pristinaan

Yhdysvaltain erikoislähettiläs Robert Gelbard saapui tänään Pristinaan taivuttelemaan Kosovon albaaneja neuvotteluihin Serbian johdon kanssa maakunnan asemasta. Kosovon albaanijohtajat ovat tähän asti kieltäytyneet neuvotteluista serbiviranomaisten kanssa, koska he ovat valmiita neuvottelemaan ainoastaan Kosovon itsenäisyydestä. He vaativat neuvotteluihin myös ulkopuolista tarkkailijaa, mitä Serbia ei ole katsonut voivansa hyväksyä.

Länsimaat uhkaavat Serbiaa tiukoilla toimille, jos neuvotteluja Kosovon tulevaisuudesta ei aloiteta viimeistään huomenna. Länsimaat uhkaavat mm. jäädyttää Serbian ulkomaisissa pankeissa olevat varat, jos neuvotteluja ei saada alulle.

FAO varoittaa ruuan loppumisesta

YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO varoitti tänään, että elintarvikevarastot ovat loppumassa levottomuuksien vaivaamassa Kosovossa. FAO:n mukaan on pelättävissä, että levottomuuksien jatkuminen johtaa vakavaan ruokapulaan.

Serbijoukkojen hyökkäykset useisiin kosovolaiskyliin maaliskuun alussa aiheuttivat järjestön mukaan melkoista tuhoa.
-Useita maatiloja on tuhottu, ja monia tiloja on myös hylätty väkivaltaisuuksien jälkeen. Ruuan jakelu takeltelee myös, kun liikkumisvapautta on rajoitettu, järjestö sanoi.

FAO:n mukaan tuhannet ihmiset, joista suurin osa naisia ja lapsia, ovat paenneet Srbican alueelta serbijoukkojen hyökkäysten jälkeen. Osa pakolaisista on hakeutunut Serbian etelänaapurin Makedonian puolelle.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.