Mainos

Kosovon albaanit liikkeellä

Arviolta 50 000 Kosovon albaania osoitti tänään mieltään Serbian hallitusta vastaan Kosovon pääkaupungissa Pristinassa.

Enimmäkseen opiskelijoista koostunut mielenosoittajajoukko vaati Serbian hallitusta muuttamaan suhtautumistaan Kosovoon. Mielenosoitus alkoi minuutin hiljaisuudella viime viikolla serbijoukkojen hyökkäyksissä surmansa saaneiden muistoksi. Mielenosoittajat kantoivat Albanian lippuja ja plakaatteja, joissa vaadittiin Kosovon itsenäisyyttä. Poliisi ei puuttunut rauhallisesti sujuneen mielenosoituksen kulkuun.

Länneltä toivotaan apua

Kosovon albaanijohtaja Ibrahim Rugova kehotti perjantaina länsimaita tukemaan albaanien demokratia- ja itsenäistymispyrkimyksiä. Kosovon pääkaupungissa Pristinassa toimittajille puhunut Rugova vaati erityisesti Euroopan unionia ja Yhdysvaltoja ponnistelemaan lujemmin Kosovon puolesta.

Rugovan avustaja Fehmi Agani puolestaan kertoi riippumattomalle belgradilaiselle radioasemalle, että albaanien suurinta puoluetta johtava Rugova aikoo edelleen perjantaina boikotoida serbiviranomaisten esittämiä neuvotteluja. Aganin mukaan sen paremmin Rugova kuin kukaan muukaan albaanijohtaja ei aio keskustella Pristinaan saapuneen serbivaltuuskunnan kanssa.

Kieltäytymisen taustalla on hänen mukaansa se, että Serbia vaatii Kosovon pysyvän osana Serbiaa ja rajaa neuvottelut ihmisoikeuksiin sekä taloudellisiin kysymyksiin. Serbien valtuuskunta saapui Pristinaan torstaina, mutta kukaan albaanien edustajista ei ole suostunut tapaamaan sitä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.