Kosovon albaanit allekirjoittivat rauhansopimuksen

Kosovon albaanit ovat allekirjoittaneet Ranskassa neuvotellun rauhansopimuksen. Sen sijaan serbit eivät ole vielä kertoneet, hyväksyvätkö he sopimuksen ehdot. Rauhanneuvottelujen toinen kierros Kosovon-kriisin lopettamiseksi alkoi tänään Pariisissa.

Kosovon rauhanneuvottelujen loppurutistus on alkanut Ranskassa. Neuvotteluihin osallistuvat sekä serbien että Kosovon albaanien valtuuskunnat ja Ranskan ja Britannian ulkoministerit. Serbien puolelta neuvotteluihin on saapunut myös presidentti Milan Miluttinovic, vaikka hän ei virallisesti ollut mukan Belgradissa käydyissä sovintoneuvotteluissa. Albaanien valtuuskunnassa on edustettuna myös Kosovon vapautusarmeija UCK.

Nato uhkaa ilmaiskuilla

Naton pääsihteeri Javier Solanan mukaan neuvottelujen jatkaminen on serbien "viimeinen mahdollisuus" välttää ilmaiskut. Solana sanoi CNN:n haastattelussa, että kyseessä on Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin "viimeinen tilaisuus auttaa ratkaisemaan itse synnyttämänsä ongelma".

Solana ei kuitenkaan halunnut asettaa neuvotteluille ehdotonta takarajaa. Hänen mukaansa avoin aikataulu on parempi vaihtoehto, jos mahdollisuus rauhaan on olemassa. Solanan mukaan Naton-joukkojen sijoittamisesta Kosovoon ei sen sijaan neuvotella. Hän tähdensi, että joukot ovat valmiina sijoitettaviksi "tunneissa" rauhansopimuksen solmimisen jälkeen.

Jugoslavia vastustaa edelleen Nato-johtoisten joukkojen lähettämistä Kosovoon valvomaan mahdollista rauhansopimusta.

Serbiministeri toiveikas Kosovon neuvottelujen suhteen

Jugoslavian tiedotusministeri Milan Komnenic sanoo olevansa toiveikas Ranskassa alkavien Kosovon rauhanneuvottelujen suhteen. Komnenic sanoi, ettei Jugoslavian presidentillä Slobodan Milosevicilla eikä Yhdysvaltain rauhanvälittäjällä Richard Holbrookilla ole varaa antaa neuvottelujen kariutua.

-Olen toiveikas enkä voi kuvitella, että kumpikaan heistä ottaisi epäonnistumisen riskin. Tilanne on nyt kypsä ratkaisulle, Komnenic sanoi ranskalaislehti Le Figaron haastattelussa. Tiedostusministeri toivoi, että rauhanneuvottelujen onnistuminen johtaisi myös Jugoslavian vastaisten pakotteiden kumoamiseen. Hän totesi, että pakotteet ovat tähän asti pikemminkin vahvistaneet Jugoslavian johdon asemaa heikentämisen sijaan.
(MTV3-STT-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat