Mainos

Kosovon albaanit allekirjoittivat rauhansopimuksen

Kosovon albaanien neuvotteluvaltuuskunta allekirjoitti tänään Pariisissa neljän päivän neuvottelujen jälkeen rauhansopimuksen, joka lupaa Kosovolle laajan itsehallinnon. Serbiosapuoli kieltäytyy kuitenkin edelleen hyväksymästä kansainvälisen yhteysryhmän laatimaa rauhansopimusta. Mahdollisesta serbeille myönnetystä lisäajasta huolimatta neuvottelut uhkaavat toistaiseksi kariutua.

Serbit ovat vastustaneet erityisesti sopimuksen kohtaa, jonka mukaan Nato lähettää rauhanturvajoukkojaan Kosovoon valvomaan rauhansopimuksen toteutumista kolmen vuoden siirtymäkauden ajaksi. Kansainvälinen yhteisö on useaan otteeseen yrittänyt painostaa serbejä taipumaan sopimukseen. Diplomaattilähteiden mukaan neuvotteluvaltuuskunnalla olisi korkeintaan ensi keskiviikkoon asti aikaa hyväksyä rauhansopimus.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja James Rubin arveli, että umpikujassa oleva rauhanneuvottelujen toinen kierros keskeytetään, koska serbit eivät hänen mukaan neuvottele vakavissaan. Hän kertoi, että ns. yhteysryhmä - Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Italia, Saksa ja Venäjä - keskustelee vielä tänä iltana tilanteesta saatuaan arvion neuvottelijoiltaan.

Tänä iltana Bonnissa ovat koolla Saksan, Ranskan ja Britannian ulko- ja puolustusministerit, joiden epävirallisen tapaamisen pääaiheena on Kosovon rauhanneuvotteluiden tilanne.

Naton pääsihteeri Javier Solana kehotti tänään serbijohtajia hyväksymään sopimuksen ja sanoi Naton olevan valmiina toimenpiteisiin "estääkseen humanitaarisen katastrofin", mikäli Jugoslavia ei suostu yhteistyöhön. Uutistoimisto Itarr-Tass ilmoitti myös Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin vedonneen serbijohtajiin, jotta nämä hyväksyisivät sopimuksen poliittisen osan. Sen sijaan Venäjä on aiemmin useaan otteeseen ilmoittanut vastustavansa Naton aikeita aloittaa ilmaiskut Jugoslaviaan, mikäli serbit eivät hyväksy rauhansopimusta.

Jugoslavian armeija valmis sotaan

Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan Kosovon alueella oli torstaina melko rauhallista. Serbit jatkoivat kuitenkin joukkojen siirtelyä varoituksista huolimatta. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan Kosovossa ja sen rajojen tuntumassa on jo 30 000-40 000 Jugoslavian armeijan sotilasta.

Uutistoimisto Betan mukaan serbikenraali Nebojsa Pavkovic on ilmoittanut, että Jugoslavian armeija on valmis "tuhoamaan välittömästi" Kosovon vapautusarmeijan UCK:n joukot, mikäli Nato aloittaa uhkaamansa ilmaiskut. Kenraali varoitti kansainvälisen painostuksen lisäävän konfliktin vaaraa.
-Tietenkään emme aio taistella koko maailmaa vastaan, mutta valmistaudumme puolustamaan maatamme, emmekä voi valita niitä, jotka aikovat hyökätä tänne, Pavkovic sanoi.

Torstaina Belgradissa julkaistu mielipidekysely kertoi, että myös kansa kannattaa kovia otteita. Yli 90 prosenttia kyselyyn vastanneista serbeistä haluaa, että Jugoslavia tekee sotilaallisen vastaiskun Nato-kohteisiin, mikäli ilmaiskut alkavat.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.