Mainos

Kosovon albaanit äänestivät vapauden puolesta

Kosovon albaanit äänestivät tänään epävirallisissa presidentin- ja parlamentinvaaleissa, joiden tarkoitus oli lähettää Serbian hallitukselle uhmakas viesti albaanien itsenäistymispyrkimyksistä. -Olemme äänestäneet valtiomme, demokratian, rauhan ja vapauden puolesta, sanoi presidentinvaalien ainoa ehdokas Ibrahim Rugova äänestettyään Pristinassa.

Äänestys alkoi Pristinassa vilkkaasti. Joidenkin vaalihuoneistojen edustalle oli kertynyt jonoja jo ennen äänestyksen aloittamista, ja paikoin jopa kolmannes äänioikeutetuista kävi äänestämässä kahden ensimmäisen tunnin aikana.

Kosovoa hallitsevan Serbian mukaan vaalit ovat laittomat. Äänestys sujui kuitenkin rauhallisesti ilman serbipoliisin väliintuloa. Kosovon itäosassa Kosovska Kamnican kylässä poliisi esti äänestäjiä pääsemästä sisään vaalihuoneistona käytettyyn yksityisasuntoon. Kosovon vaaleilla ei ole länsimaiden hyväksyntää. Länsimaiden kannan mukaan Kosovolle tulisi taata autonomia, mutta maat eivät tue maakunnan itsenäistymispyrkimyksiä.

Autonomian mitätöinti johti vastarintaan

Kosovon 1,8 miljoonasta asukkaasta 90 prosenttia on albaaneja. Maakunnalla oli autonomia vuodesta 1974, kunnes Serbian presidenttinä toiminut Slobodan Milosevic mitätöi autonomian vuonna 1989. Kosovon albaanit vastasivat alkamalla boikotoida Serbian instituutioita. He muodostivat oman hallituksensa ja verojärjestelmänsä sekä perustivat omia kouluja ja sairaaloita.

Ibrahim Rugova valittiin Kosovon tasavallan "presidentiksi" kuusi vuotta sitten edellisissä albaanien vaaleissa. Rugovan pahin poliittinen kilpailija, kovan linjan Adem Demaci jättäytyi pois nyt järjestettävistä vaaleista sanoen, että Kosovon tilanne on politikoimiseen liian räjähdysaltis. Drenican alueella noin 40 kilometriä länteen Pristinasta vaaleja ei järjestetty ollenkaan, koska alue on yhä serbipoliisin piirittämä. Serbien hyökkäyksissä Drenicassa kuoli maaliskuun alkupuolella 80 ihmistä, 25 heistä naisia ja lapsia.

Vaalien järjestäjät kertoivat varautuneensa eri puolilla Kosovoa serbipoliisin mahdolliseen väliintuloon äänestyspäivänä. Järjestäjien mukaan uusi äänestyspaikka saadaan avattua missä tahansa 15 minuutin sisällä, jos jokin paikka pakotetaan sulkemaan ovensa.

Amerikkalaisen 14-jäsenisen valtuuskunnan oli määrä saapua valvomaan vaaleja. Kongressiedustajien valtuuskunta on kuitenkin Makedoniassa, koska Serbia ei suostunut myöntämään heille viisumeja. Vaalihuoneistot sulkeutuvat Kosovossa kello 20 Suomen aikaa. Ensimmäisiä alustavia tuloksia on odotettavissa maanantaina.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.