Mainos

Kosovolaisvangit palautettiin kotimaahan

Noin 150 Serbiassa vangittua kosovonalbaania siirrettiin tänään Kosovoon kärsimään rangaistustaan, jotta Yhdysvallat ei lopettaisi Jugoslavialle maksamaansa apua.

Vangit siirrettiin Kosovoon linja-autoilla, joita oli saattamassa YK:n helikopteri sekä poliiseja. Kosovon puolella saattuetta oli odottamassa tuhansien ihmisten joukko, joka osoitti palaaville vangeille suosiotaan.

YK:n hallinnoiman Kosovon kuvernöörin Michael Steinerin mukaan kaikki siirtoa halunneet albaanivangit on nyt saatu Kosovoon. Syyttä vangitut tullaan vapauttamaan pikaisesti, lupasi saksalaisdiplomaatti.

-Kyse on laillisuudesta. Rikoksiin syyllistyneet istuvat tuomionsa Kosovossa. Ne, jotka eivät ole syyllistyneet rikoksiin, vapautetaan, useimmat huomenna, loput viikkojen kuluessa, kertoi Steiner.

Kosovo on osa serbien hallitsemaa Jugoslaviaa, mutta on käytännössä ollut YK:n hallinnassa vuodesta 1999.

Siirto talousavun ehtona


Tämän päivän tapahtumien katsottiin olevan Jugoslavian vastaus Yhdysvaltain vaateille, joiden mukaan serbien on vapautettava poliittiset vangit, mikäli Jugoslavia haluaa Yhdysvaltain talousavun jatkuvan myös kuluvan kuun jälkeen.

Monet Kosovoon siirretyistä vangeista pidätettiin vuonna 1999, kun serbit taistelivat Kosovon itsenäisyyttä tavoitelleita albaanisissejä vastaan Jugoslavian silloisen presidentin Slobodan Milosevicvin johdolla.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tällöin terrorismista syytetyt ja pidätetyt ovat poliittisia vankeja. Yhdysvallat on ilmoittanut 40 miljoonan dollarin talousapunsa ehdoksi myös sen, että serbit tekevät yhteistyötä YK:n sotarikostuomioistuimen kanssa.

Jugoslavian onkin uskottu luovuttavan ainakin yhden sotarikoksista epäillyn ennen määräajan päättymistä eli kuluvan kuun loppua. Milosevic itse on paraikaa syytettynä YK:n sotarikostuomioistuimessa Haagissa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.