Mainos

Kosovolaiset kertovat lapsi- ja miesmurhista

Mejreme Isufi makaa hysteerisessä tilassa Suomen Punaisen Ristin ensiapuklinikan hoitopöydällä Kukesissa lähellä Jugoslavian rajaa, jonka hän on ylittänyt jalkaisin kahden ystävänsä kanssa edellisenä yönä.

Mejremen oikean jalan nilkka on murtunut. Se on lastoitettu klinikalla ja suomalaiset hoitajat ryhtyvät siirtämään häntä paremmin varustettuun italialaiseen kenttäsairaalaan.
-Näin tullessani tien varrella paljon miesten ruumiita, hokee Mejreme järkyttynein kasvoin.

Hänen ystävänsä eivät kykene puhumaan mitään. Itku tarttuu toisesta toiseen. Mejreme saa vielä sanotuksi, että hän näki kuinka hänen naapurissaan oleva 16-vuotias poika oli ammuttu ja pojan sydän oli kaivettu rinnasta ulos. Sydämen kohdalle oli tehty ristin merkki. Mejremen kertomus oli lauantaiaamuna klinikalla kuulluista kokemuksista yksi karmaisevimmista. Pian hänen jälkeensä suomalaisleiriin tulee kahden pienen lapsen äiti, joka oli synnyttänyt matkalla kaksi päivää sitten. Lapsi on menehtymäisillään kun hänelle annetaan ensimmäiset nestetipat suomalaisklinikalla.

"Pakenevia puetaan sotilasvaatteisiin"

Kertomuksia julmuuksista ja murhista kuulee Kukesissa koko ajan. Eri päivinä ja eri puolilta Kosovoa tulevat ihmiset kertovat hyvin samanlaisista kokemuksista. Ihmiset sanoivat nähneensä kuinka lapsia ja miehiä on murhattu julmasti heidän silmiensä edessä ja kuinka heiltä on vaadittu rahaa ja arvoesineitä heidän oman tai heidän lapsiensa hengen säästämiseksi.

Pecistä kotoisin olevan 55-vuotiaan Xhaferr Gashin äiti menehtyi matkan rasituksiin Kukesin pakolaisleirillä. Gashi kertoo lasittunein silmin 75 koululaisen joukkomurhasta Pecissä.
-Serbit käskivät meidän häipyä ikuisiksi ajoiksi. Emme voineet tehdä mitään estääksemme lasten ampumisen, hän vaikeroi matkatessaan rekisterikilvettömällä traktorilla vuorten yli Kukesista Laciin, jonne osa hänen perheestään on aiemmin kuljetettu bussilla.

Gashi sanoo nähneensä omin silmin myös 2-vuotiaan lapsen surman.
-Poliisi heitti lapsen maahan ja pisteli hänet veitsellä kuoliaaksi.
Gashin mukaan serbit hyökkäilevät pakolaisjoukkojen kimppuun, ottavat heistä verta, jota Gashi arvelee serbien tarvitsevan haavoittuneille sotilaille, ja lopulta pukevat nääntyvät pakolaiset sotilasasuihin. -Tällä tavalla serbit hämäävät Natoa, Gashi sanoo.
Samanlaisista kokemuksista on kuultu myös Kukesin sairaalassa, jossa on hoidettu pahoinpideltyjä ja nääntyneitä pakolaisia.

Kukesin pakolaiset mudassa ja liassa

Lauantaiaamu yli 100 000 pakolaisen kansoittamassa Kukesissa oli tavanomainen. Aamuyöstä alkanut rankkasade oli pehmittänyt eri puolilla kaupunkia olevat pakolaisleirit punaiseksi savivelliksi, johon oli sekoittunut ihmisten ulosteita ja jätteitä. Paikoittain haju oli kuvottava.

Traktorien lavoilla muovien alla kyyhöttävät pakolaiset olivat väsyneitä ja märkiä nostellessaan litimärkiä huopia, jotka peitteenään he olivat nukkuneet ukkosmyrskyn jylläämän yön. Leipäauton ilmestyttyä leirin kulmalle sen eteen kertyi välittömästi sekasortoinen joukko ihmisiä, jotka kädet ojossa odottivat saavansa perheelleen päivän leipäannoksen.

Kun leipälasti oli jaettu, auto lastattiin täyteen pakolaisia, jotka kuljetettiin Kukesista muualle Albaniaan. Maasta on kuitenkin yhä vaikeampi löytää uusia sijoituspaikkoja. Esimerkiksi Tiranan kaupunki on ilmoittanut, ettei se ota enää uusia pakolaisia. Albaniassa oli jo lauantaiaamuna 350 000 pakolaista, mikä on yli 10 prosenttia tämän Euroopan köyhimmän valtion asukasluvusta.

Serbiministeri: Naton propagandaa

Kosovon pakolaisten kertomukset serbijoukkojen hirmutöistä ovat pelkkää propagandaa, sanoi Jugoslavian ulkoministeri Zivadin Jovanovic tv-haastattelussa tänään. Pakolaisten kertomukset itse näkemistään teloituksista ja raiskauksista ovat "pelkkää Naton propagandaa, jolla pyritään kääntämään huomio siviilien surmaamisesta ja kaupunkien tuhoamisesta", Jovanovic sanoi amerikkalaisen NBC-yhtiön haastattelussa.

< Jovanovic sanoi Naton syyllistyneen "rikokseen ihmisyyttä vastaan ja joutuvan vastaamaan siitä". Kun Jovanovicille näytettiin satelliittikuvia epäillyistä joukkohaudoista, hän vastasi:
-Voitte näyttää mitä hyvänsä, mutta se ei muuta muuksi maanne hyökkäystä Jugoslaviaa vastaan.

-Jos teillä kerran on tiedustelukuvia, miksi ette voinut olla pommittamatta viattomia lapsia ja naisia, Jovanovic kysyi viitaten tietoihin, joiden mukaan Naton koneen pommi-iskussa kuoli 75 ihmistä pakolaissaattueessa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.