Mainos

Kosovo yhdistää Albanian poliittisia puolueita

Albaniassa oppositiossa oleva demokraattinen puolue päätti eilen puoli vuotta kestäneen parlamentin boikotoinnin. Puolue sanoo yrittävänsä yhdistää maata Kosovon vaarallisen tilanteen vuoksi.

-Näytämme näin Kosovolle, että pystymme nousemaan puoluepolitiikan yläpuolelle aikana, jolloin kansaamme uhkaa vaara, demokraattien johtaja ja entinen Albanian presidentti Sali Berisha sanoi.

Puolue päätti boikottinsa järjestämällä parlamenttiin ylimääräisen istunnon, jossa keskusteltiin Kosovon tilanteesta. Demokraatit ovat tähän asti vastustaneet kansainvälisen yhteisön vetoomuksia parlamenttiin palaamisesta ja kieltäytyneet yhteistyöstä sosialistisen pääministerin Fatos Nanon hallituskoalition kanssa.

Kansainvälinen painostus kasvaa

Britannian ulkoministeri Robin Cook ei onnistunut eilen taivuttelemaan Jugoslavian presidentti Slobodan Miloseviciä harkitsemaan Kosovolle autonomista asemaa osana Jugoslaviaa. Cook tapasi Milosevicin Belgradissa, jossa hän vieraili Euroopan yhteisön edustajana. Uutistoimisto Tanjungin mukaan Milosevic väittää yhä itsepintaisesti, että Kosovon tulevaisuus on Belgradin sisäinen asia.

Cook sanoi Lontooseen palattuaan, että Kosovo tarvitsee nyt poliittisia ratkaisuja. Terrorismia ei poisteta poliisi- ja sotilasvoimin.

Naapurimaat ovat suhtautuneet vaihtelevasti kriisiin. Albanian oppositiopuolueet muistuttavat Yhdysvaltoja presidentti George Bushin aikoinaan antamasta lupauksesta, jonka mukaan Yhdysvallat on valmis käyttämään asevoimaansa Kosovon albaanien hyväksi.

Belgradin pitkäaikainen liittolainen Kreikka puolestaan tuomitsee aseellisen väliintulon riippumattomaan maahan ajattelemattomaksi ja sanoo kannattavansa diplomaattista ratkaisua. Turkki, jolla on historiallisia suhteita Kosovon albaaneihin on myös sanonut auttavansa poliittisen ratkaisun etsimisessä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.