Mainos

Kosovo tyrmää itsenäisyyden siirtymäajan

Serbian ehdotuksen mukaan YK huolehtisi Kosovon turvallisuudesta ja poliisivoimista. Serbia säilyttäisi määräysvaltansa ulko-, raha- ja tullipolitiikassa sekä rajavalvonnassa. Kosovo ei ehdotukseen suostu.

Serbia on tarjonnut Kosovolle 20 vuoden "siirtymäjaksoa" kohti itsenäisyyttä. Kosovon albaanit torjuivat tarjouksen tuoreeltaan.

Serbia toisti myös, ettei se tule hyväksymään Kosovon itsenäistymistä Wienissä käytävissä neuvotteluissa. Kosovon albaanit puolestaan ilmoittivat, etteivät he tingi itsenäisyysvaatimuksesta.

Serbian tarjouksen mukaan YK huolehtisi Kosovon turvallisuudesta ja poliisivoimista. Serbia sen sijaan säilyttäisi määräysvaltansa ulko-, raha- ja tullipolitiikassa sekä rajavalvonnassa. Myös korkein ihmisoikeuksia valvova taho pysyisi serbien valvonnassa.

Kosovo saisi "taloudellisen riippumattomuuden" ja oikeuden etsiä ulkopuolista rahoitusta itselleen. Kosovo voisi myös rajoitetusti solmia suhteita muiden valtioiden ja alueiden kanssa.

Kosovon tulevaisuudesta käydään parhaillaan neuvotteluja YK:n erityisedustajan, presidentti Martti Ahtisaaren välityksellä.

Serbia-Montenegron ulkoministeri Vuk Draskovic varoitti eilen, että itsenäisyyden myöntäminen Kosovolle vastoin Serbian tahtoa horjuttaisi Balkanin vakautta.

- Olen hyvin peloissani siitä mahdollisuudesta, että vastoin Belgradin toiveita Kosovo muutetaan valtioksi. Koko alue kärsisi lopulta sekasorrosta, Draskovic sanoi.

Draskovicin mukaan Kosovon itsenäistyminen nostaisi äärikansallismieliset voimat valtaan ja kääntäisi Serbian EU:ta vastaan.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.