Mainos

Kosovo: Rugova julistaa puolueensa voittoa

Kosovon demokraattisen liiton (LDK) johtaja Ibrahim Rugova julisti iltapäivällä puolueensa murskavoiton eilen pidetyissä kunnallisvaaleissa. Ensimmäiset viralliset tulokset saadaan kuitenkin vasta huomenna.

Rugovan mukaan LDK saa yli 60 prosenttia valtuustopaikoista, ja maakunnan pääkaupungissa Pristinassa puolue odottaa lähes 70 prosentin äänisaalista.

-Voittomme on osoitus puolueen oikeasta politiikasta. Me emme ole pettäneet kannattajillemme annettuja lupauksia viime vuosikymmenellä, Rugova totesi asuintalonsa pohjakerroksessa pitämässään tiedotustilaisuudessa Pristinassa.

Rugova sanoi olevansa valmis yhteistyöhön vaalit hävinneen Kosovon demokraattisen puolueen (PDK) johtajan Hashim Thacin kanssa. Thaci ei ollut vielä iltaan mennessä kommentoinut alustavia vaalituloksia.

PDK:n puoluetoimistosta kerrottiin kuitenkin iltapäivällä, että PDK olisi voittamassa enemmistön valtuustopaikoista viidessä kunnassa. Kosovossa on kaikkiaan 30 kuntaa, joihin valittiin kunnanvaltuustot lauantaisissa vaaleissa. Vaaleihin oli rekisteröitynyt runsaat 900 000 äänestäjää. Maakunnassa asuvat noin 100 000 serbiä boikotoivat vaaleja.

Askel kohti itsenäisyyttä

Kosovon albaanit pitivät kunnallisvaaleja ensimmäisenä askeleena kohti itsenäisyyttä. Kosovon serbit ja Serbiaan äsken valittu väliaikainen hallitus ovat vastustaneet vaaleja pitäen niitä epädemokraattisina ja etnisesti puhdistettuina.

Vaalit antavat Kosovon albaaneille nykyistä enemmän valtaa paikallistasolla, joskin Kosovoa hallinnoiva YK:n alainen Unmik nimittää valtuustoihin myös serbiedustajia vaaliboikotista huolimatta.

Unmikin johtaja Bernard Kouchner vihjasi tänään, että Kosovon serbialueilla järjestettäisiin ensi keväänä kunnallistason täytevaalit. Kosovon albaanit puolestaan valmistautuvat parlamenttivaaleihin, jotka he aikovat pitää viimeistään kesäkuussa.

Kaikki eivät ehtineet äänestää

Lauantaisia kunnallisvaaleja on luonnehdittu Kosovon ensimmäisiksi demokraattisiksi ja vapaiksi vaaleiksi. Ihmiset suorastaan tungeksivat vaalipaikoille, ja tarkkailijat arvioivat, että äänestysaktiivisuus kohosi yli 80 prosenttiin.

Paikalliset tiedotusvälineet kertoivat tänään, että osalla vaalipaikoista kaikki eivät ehtineet äänestää lainkaan, vaikka äänestyspaikkoja pidettiin auki jopa puoleen yöhön. Vaalitoimitusta hidasti se, että äänioikeuden tarkistamiseen kului 10-15 minuuttia, kun sen olisi pitänyt tapahtua minuutissa.

Euroopan neuvoston (EN) vaalitarkkailijoiden mukaan myös vaalisalaisuutta rikottiin, kun perheenjäsenet äänestivät samanaikaisesti. EN:n alustavan raportin mukaan vaalit sujuivat kuitenkin kansainvälisten demokratiavaatimusten mukaisesti.

Vaalipäivä sujui Kosovossa ilman välikohtauksia. Myös tänään oli rauhallista eikä pelätyistä levottomuuksista ollut merkkejä. Kosovossa on pelätty, etteivät lakkautetun Kosovon vapautusarmeijan UCK:n poliittisesta siivestä syntyneet puolueet hyväksy vaalitappiotaan.

Erityisen tarkasti Kosovossa seurataan nyt Hashim Thacin PDK:n ja Ramush Haradinajin Kosovon tulevaisuuden liiton (AAK) reaktioita. Haradinaj tunnetaan sankariteoistaan Kosovon sodassa, ja Thacilla puolestaan sanotaan olevan tiukka ote liike-elämässä useilla paikkakunnilla Kosovossa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.