Mainos

Kosovo-raportti vaatii uudistuksia YK:n toimintaan

Tuore Kosovo-raportti vaatii uudistuksia Kosovon YK-hallintoon. Raportin mukaan YK:n on työskenneltävä aktiivisemmin Kosovon vakauttamiseksi.

Norjalaisen Nato-suurlähettilään Kai Eiden laatiman raportin mukaan YK:n on työskenneltävä aktiivisemmin Kosovon vakauttamiseksi.

YK:n hallintoa Kosovossa on aktivoitava, vaatii norjalainen diplomaatti Kai Eide, joka on laatinut YK:lle raportin Kosovon tilanteesta.

Eiden mukaan Kosovon YK-hallinnon, Unmikin, on lisättävä ponnisteluja niiden ongelmien ratkaisemiksi, jotka nykyisin aiheuttavat turhautumista niin alueen albaanienemmistön kuin vähemmistökansallisuuksienkin piirissä.

Turvallisuuden ja poliittisten vaikutusmahdollisuuksien puute samoin kuin taloudellisten näköalojen synkkyys luovat turhautuneisuutta Kosovossa, arvioi Eide, Norjan Nato-suurlähettiläs.

- Kiireisin tehtävä on antaa serbeille ja muille vähemmistöille turvallisuudentunne, jota he tarvitsevat voidakseen uskoa tulevaisuuteensa Kosovossa, sanoi Eide norjalaisen uutistoimiston NTB:n haastettelussa.

Eiden raportti luovutettiin YK:n pääsihteerille Kofi Annanille ja useille turvallisuusneuvoston jäsenille eilen.

Annan pyysi viime kuussa Eideä arvioimaan, kuinka hyvin YK-hallinto toimii Kosovossa ja mitä sen kehittämiseksi voitaisiin tehdä. Eide sai tehtävän, koska Annan halusi laatijaksi jonkun YK-järjestelmän ulkopuolelta tulevan henkilön.

Annan esitti arvion laatimista sen jälkeen kun Kosovossa oli maaliskuussa ollut väkivaltaisuuksia, jotka johtivat parinkymmenen ihmisen kuolemaan. Kosovon rauhanturvaamisesta vastaava Nato syytti väkivaltaisuuksista albaanien ääriaineksia.

- Ehdotukset merkitsevät YK:n Kosovo-politiikan uudistamista sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, Eide kertoi.

Kiireellisinä kysymyksinä Eide pitää muun muassa Kosovon jälleenrakentamiseen ja pakolaisten paluuseen liittyviä asioita. Vähintään yhtä tärkeää on saada jälleen toimimaan ne poliittiset mekanismit, joiden kautta asukkaat voivat vaikuttaa jokapäiväiseen elämäänsä ja vaalia omaa kulttuuriaan ja identiteettiään.

Eide kertoi NTB:lle uskovansa, että turvallisuusneuvoston keskustelu Kosovosta elokuussa käydään hänen raporttinsa pohjalta.

Unmik on hallinnoinut Kosovoa vuodesta 1999. Valtioneuvos Harri Holkeri nimitettiin Unmikin johtajaksi kesällä 2003. Holkeri erosi terveyssyistä toukokuussa, ja hänen seuraajakseen valittiin tanskalainen Sören Jessen-Petersen.

(MTV3-STT-NTB-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.