Mainos

Kosovo-palkkasoturi vangitaan

Keskusrikospoliisi esitti tänään vangitsemisvaatimuksen Kosovossa olleesta suomalaisesta palkkasoturista.

KRP:n tutkinnanjohtaja Rabbe von Hertzen ei kuitenkaan halua kommentoida asiaa vielä sen enempää. Von Hertzenin mukaan viikonlopun aikana suoritetuissa kuulustelussa ilmeni seikkoja, jotka tukevat poliisin epäilyjä miehen syyllisyydestä joukkotuhoihin ja albaanisiviilien surmaamiseen Kosovossa Jugoslavian sodan aikana.

Tanskalainen Kosovo-palkkasoturi


Toinen siviilien surmaamisesta Kosovossa epäilty suomalaismies on ottanut puhelimitse yhteyttä poliisiin. Keskusrikospoliisilla ei kuitenkaan ole vielä varmaa tietoa miehen olinpaikasta. KRP:n tutkinnanjohtajan Rabbe von Hertzenin mukaan miehen uskotaan olevan jossain päin Eurooppaa. Hertzen ei osaa sanoa, milloin mies palaa Suomeen tai aikooko hän palattuaan itse ilmoittautua poliisille.

Poliisi ryhtyi selvittämään kahden suomalaismiehen osuutta mahdollisiin Kosovossa tapahtuneisiin sotarikoksiin, kun Tanskan poliisi oli esittänyt oikeusapupyynnön miesten kuulemiseksi. Tanskan poliisi löysi suomalaismiesten nimet serbiarmeijassa taistelleen tanskalaissotilaan osoitekirjasta.

Jos suomalaismiehet saavat syytteen asiassa, heidän oikeudenkäyntinsä voidaan järjestää joko suomalaisessa tuomioistuimessa tai Haagin kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa. KRP:n rikoskomisarion Thomas Elfgrenin mukaan Haagin tribunaalilla on kuitenkin Balkanin alueen tapauksissa ylivalta kansalliseen tuomioistuimeen nähden.

Joukkotuhonnasta voidaan Suomen rikoslain mukaan rankaista henkilöä, joka hävittää kansallisen, rodullisen, etnisen tai uskonnollisen ryhmän jäseniä. Joukkotuhonnaksi katsotaan ryhmän jäsenten hävittämistä kokonaan tai osittain joko surmaamalla tai aiheuttamalla näille vaikeita ruumiillisia tai henkisiä vammoja. Joukkotuhonnasta on lain mukaan määrätty vankeutta neljästä vuodesta elinkautiseen. Myös joukkotuhonnan yritys on rangaistava teko.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.