Mainos

Kosovo-neuvottelut yhä umpikujassa

Serbia olisi valmis myöntämään maakunnalleen Ahvenanmaan kaltaisen itsehallintoaseman.

Kosovon uusi johto rauhoitteli EU-neuvottelijoita itsenäistymisjulistuksen aikataulusta. Lauantain parlamenttivaalit voittanut, tuleva pääministeri Hasim Thaci lupasi pidättää julistuksen antamista, kunnes kansainvälinen neuvottelukierros on saatu päätökseen 10. joulukuuta. Todellisuudessa albaanit ja serbit ovat edelleen yhtä kaukana toisistaan.

Toiseksi viimeinen neuvottelu Kosovon asemasta kilpistyi sanasodaksi. Serbian ulkoministeri varoittaa albaaneja edes puhumasta itsenäistymisjulistuksesta.

- On poistettava yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen uhka, jota albaanipuoli on esittänyt, koska se rasittaa näitä neuvotteluja katkeamispisteeseen asti, Serbian ulkoministeri Vuk Jeremic painottaa.

Viikonlopun vaalit voittanut, entinen sissipäällikkö lupaa odottaa neuvottelujen yli, mutta lopputuloksesta ei tingitä.

- Kosovon itsenäistyminen luo rauhaa ja vakautta alueelle. Seuraavana pääministerinä teen yhteistyötä kaikkien kanssa rauhan puolesta ja Serbian parempien suhteiden puolesta, tuleva pääministeri Hasim Thaci mainostaa.

Kiistakumppanit joutuivat tänään yhteiseen neuvottelupöytään EU:n ulkopolitiikan johtajan Javier Solanan kanssa.

EU:lla on paineita Kosovon takia. Siinä testataan toimiiko EU:n mainostettu yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. YK:n väliaikaishallinto on poistumassa 8 vuoden jälkeen ja EU ottaa maakunnan vastuulleen, mikä sen status lopulta onkaan.

Kosovon albaaneille ei riitä mikään muu kuin täysi itsenäisyys, nykyistä suopeammaksi ilmapiirin ei uskota muuttuvan.

- Heti joulukuun 10.päivän jälkeen on annettava itsenäistymisjulistus. Ensin uuden parlamentin on järjestäydyttävä. Enää ei ole syytä odotella, olemme odottaneet jo kahdeksan vuotta, Kosovon albaani Faik Krasnici vaatii.

Neuvottelijat tarjoavat turhaan Itä- ja Länsi-Saksan mallia tai ahvenanmaalaista autonomiaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.