Mainos

Kosovo-neuvottelut päättyivät erimielisyyteen

Nato on varuillaan Kosovo-neuvottelujen päädyttyä umpikujaan. Venäjä varoittaa yksipuolisen Kosovo-päätöksen uhkaavan Euroopan vakautta.

Sotilasliitto Nato vakuuttaa pyrkivänsä estämään mahdolliset väkivaltaisuudet Kosovossa, jonka asemasta käydyt jatkoneuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina.

EU, Venäjä ja Yhdysvallat toteavat Kosovo-neuvottelujen päättyneen erimielisyyteen YK:lle laaditussa raportissa, joka vuoti julkisuuteen tänään. Serbia ei hyväksy maakuntansa itsenäistymistä eikä Kosovolle kelpaa Serbian tarjoama itsehallinto.

-Kumpikaan osapuoli ei ole halukas luopumaan suvereniteetista, todetaan uutistoimisto Reutersin käsiinsä saamassa troikan raportissa.

Osapuolet ovat luvanneet troikalle pidättäytyä väkivallasta, uhkailusta ja pelottelusta. Nato-maat varautuvat kuitenkin vahvistamaan Kosovon Kfor-rauhanturvajoukkoja, jos maakunnassa puhkeaa väkivaltaisuuksia.

-Nato vastaa päättäväisesti kaikkiin yrityksiin häiritä kosovolaisten rauhaa ja turvallisuutta, pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer vakuutti Naton ulkoministerikokouksen edellä Brysselissä.

Vajaan 17 000 sotilaan Nato-johtoinen Kfor-joukko jatkaa tehtävissään Kosovossa aiempaan tapaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman nojalla. Lisäksi reservissä on neljä pataljoonaa.

Venäjä tukee Serbiaa

Kosovo-kiista on heijastunut myös Brysseliin Nato-Venäjä-neuvoston kokoukseen. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoittaa Euroopan vakauden joutuvan "hyvin kaltevalle pinnalle", jos Kosovon kohtalosta yritetään päättää YK:n turvallisuusneuvoston ulkopuolella.

-Se ei varmasti auttaisi Euroopan vakautta, Lavrov sanoi.

Venäjä ei hyväksy Kosovon itsenäisyyttä toisin kuin länsimaat, joilta löytyy ymmärrystä yksipuoliselle itsenäisyysjulistuksellekin. Kosovon albaanijohto näkee itsenäisyysjulistuksen ainoana vaihtoehtona, koska YK:ssa Venäjä voi turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenmaana estää epämieluisan ratkaisun syntymisen veto-oikeudellaan.

-Toivomme ratkaisua, jonka hyväksyvät molemmat osapuolet, Belgrad ja Pristina, Lavrov tähdensi. Venäjä aikoo Serbian tavoin vaatia neuvottelujen jatkamista edelleen.

Troikka ei esitä uutistoimisto Reutersin mukaan omaa suositustaan jatkotoimenpiteiksi YK:n turvallisuusneuvostolle. Troikka sai sovittelutehtävän syksyllä kun presidentti Martti Ahtisaaren Kosovo-esityksen eteneminen kariutui YK:ssa Venäjän vastahankaan.

Kosovo on tyrmännyt jatkoneuvottelut hyödyttöminä, ja EU-maissakin usko sovitteluun on hiipunut. Britannia, Ranska, Saksa ja Italia katsovat muille EU-maille lähettämässään kirjeessään, että neuvottelutie on kuljettu loppuun, kertoi EU-lähde.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.