Mainos

Kosovo-neuvottelut käytiin viileissä tunnelmissa

YK-hallinnon johtajan Harri Holkerin koolle kutsumissa Kosovo-neuvotteluissa käsiteltiin käytännön kysymyksiä.

Kosovo-neuvottelut käytiin Wienissä tänään riitaisissa tunnelmissa. Serbia-Montenegron ja Kosovon korkeat edustajat tapasivat nyt ensimmäistä kertaa sitten vuosien 1998-99 Kosovon-sodan jälkeen.

Osapuolet pitäytyivät tiukasti omissa näkemyksissään Kosovon asemasta, vaikka asia ei kokouksen asialistalla ollutkaan. Serbit korostivat Kosovon olevan osa Serbiaa, kun taas Kosovon presidentti Ibrahim Rugova kehotti kansainvälistä yhteisöä tunnustamaan Kosovon itsenäisyyden.

- Belgradinkin on lopulta tunnustettava Kosovon todellinen tilanne, Rugova huomautti.

Neuvottelut oli kutsunut koolle Kosovon YK-hallinnon johtaja Harri Holkeri, ja kolme tuntia kestäneessä tapaamisessa käsiteltiin käytännön kysymyksiä kuten liikennettä ja energiahuollon järjestämistä sekä kadonneiden etsimistä ja pakolaisten asemaa. Holkeri kehotti osapuolia suhtautumaan yksipäiväiseen neuvottelurupeamaan "vakavasti".

- Tie Wieniin ei ollut helppo, hän sanoi.

Neuvottelujen jälkeen Holkeri kertoi, että neljä työryhmää aloittaa marraskuussa erilaisten käytännön kysymysten käsittelyn. Kaikkien työryhmien tavoitteena on elinolojen kohentaminen Kosovossa.

Ei suuria odotuksia

Wienin tapaamisen tärkeyttä korosti muun muassa EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana.

- Tämä on ensimmäinen kerta, kun osapuolet puhuvat toisilleen. Tämä on tärkeä päivä, Solana sanoi.

Sen sijan EU:n ulkosuhteista vastaava komissaari Chris Patten oli eri linjoilla.

- Olkaamme realistisia. Tosiasia on, että kokous pidettiin. Odotimmeko jotain merkillistä? Emme. He (osapuolet) menivät samaan huoneeseen ja aloittivat keskustelut, Patten totesi.

Tapaamisen onnistuminen oli epävarmaa viime hetkiin, kun Serbia-Montenegron valtuuskunta uhkasi boikotoida tapaamista Kosovon serbivähemmistön edustajan puuttumisen takia. Pääministeri Zoran Zivkovic ja Kosovo-asioista vastaava varapääministeri Nebojsa Kovic matkustivat kuitenkin Wieniin. Sen sijaan Kosovon albaanipääministeri Bajram Rexepi kieltäytyi osallistumasta kokoukseen, koska aika ei ole hänen mielestään kypsä neuvonpidolle.

Kosovosta kokoukseen osallistuivat presidentti Ibrahim Rugova ja parlamentin puhemies Nexhat Daci. Wienin tapaamiseen osallistuivat myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana, sotilasliitto Naton pääsihteeri George Robertson ja Hollannin ulkoministeri Jaap de Hoop Scheffer, joka on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtaja.

Useat sadat ihmiset osoittivat mieltään Kosovon pääkaupungissa Pristinassa Wienin neuvotteluja vastaan. Mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa luki: "Holkeri, älä puhu meidän nimissämme".

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.