Mainos

Kosovo-neuvottelut käynnissä

Yhdysvaltain ja Venäjän valtuuskunnat saapuivat aamulla yhdeksän aikaan Presidentinlinnaan jatkamaan neuvotteluja Kosovon rauhanturvaoperaation yksityiskohdista.

Ensimmäisenä paikalle saapui Yhdysvaltain valtuuskunta, jonka johdossa oli puolustusministeri William Cohen. Pian tämän jälkeen neuvottelupaikalle saapuivat venäläiset. Venäjän puolustusministeri Igor Sergejev nyökkäsi, kun häneltä kysyttiin tuleeko sopimus. Neuvottelujen odotettiin jatkuvan ensin sotilasedustajien tasolla, minkä jälkeen vuorossa olisivat puolustusministerit. Myös ulkoministerit Madeleine Albright ja Igor Ivanov siirtyivät aamulla presidentinlinnaan ja ovat valmiina osallistumaan neuvotteluihin tarpeen vaatiessa.

Neuvotteluista odotetaan jonkinlaista tulosta aamupäivän aikana, koska amerikkalaisten on määrä sen jälkeen matkustaa Naton neuvoston kokoukseen Brysseliin. Ministerit ja sotilasedustajat ovat jo kaksi päivää yrittäneet löytää ratkaisua kiistaan Venäjän ja Nato-maiden rauhanturvaajien suhteista. Puolustusministerit sanoivat myöhään eilen illalla, että neuvottelut ovat loppusuoralla mutta yksityiskohtia on vielä hiottava. Vaikein ongelma sopimuksen tiellä on yhä se, millainen valvontavyöhyke venäläisille annetaan Kosovossa. Albright toisti torstaina, ettei venäläisille voida perustaa omaa vyöhykettä Kosovoon.

Ivanov sanoi eilen, että Helsingin neuvotteluissa on päästy sopuun kahdessa kolmesta asiakokonaisuudesta. Yhteisymmärrys on saavutettu Venäjän hallussaan pitämän Pristinan lentokentän käytöstä sekä venäläisjoukkojen osallistumisesta Kfor-joukkojen komentorakenteeseen. Poistuessaan presidentinlinnasta yöllä Ivanov sanoi, että pääongelma on edelleen joukkojen sijoittaminen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.