Mainos

Kosovo-neuvottelut jatkuvat huomenna

Kosovon rauhantunnustelut ovat päättyneet Helsingissä ja niitä jatketaan huomenna Moskovassa. Helsingin neuvotteluissa ei ilmeisesti saavutettu läpimurtoa, vaikka presidentti Martti Ahtisaari sanoi olevansa tapaamiseen tyytyväinen.

Presidentti Martti Ahtisaaren sekä Venäjän ja Yhdysvaltojen edustajien neuvotteluissa Helsingissä ei päästy ratkaisuun, joka olisi johtanut Ahtisaaren ja Viktor Tshernomyrdinin yhteiseen matkaan Jugoslavian pääkaupunkiin. Ahtisaaren, Tshernomyrdinin ja Yhdysvaltain varaulkoministerin Strobe Talbottin neuvottelut jatkuvat kuitenkin Moskovassa.

Presidentti Ahtisaarta odotetaan Moskovaan jo huomenna, kerrottiin Suomen suurlähetystöstä. Ahtisaari kertoi itse tänään, että kolmikantaneuvotteluja jatketaan Moskovassa, kun Tshernomyrdin on käynyt Belgradissa. Tshernomyrdin matkusti Belgradiin tänään päätettyään Helsingissä neuvottelunsa presidentti Ahtisaaren ja varaulkoministeri Talbottin kanssa.

Presidentin kanslia luonnehti eilen alkaneita ja puolille päiville tänään jatkuneita neuvotteluja presidentinlinnassa "hyvin vakaviksi ja rakentaviksi". Tiedotteen mukaan "osapuolet pyrkivät G8:ssa sovittujen periaatteiden pohjalta kehittämään lähestymistapoja konfliktin rauhanomaiseksi päättämiseksi".

Julkisuuteen ei annettu neuvotteluista tietoja, joiden perusteella olisi pääteltävissä, kuinka paljon ja millaista evästystä Tshernomyrdin niistä sai viemisiksi Belgradiin. Venäläinen uutistoimisto Itar-Tass vakuutti, että neuvotteluissa työstettiin kanta, jonka tavoitteena on Jugoslavian vihollisuuksien lopettaminen ja että Tshernomyrdin esittää tämän kannan Milosevicille. Muista lähteistä ei tällaisia tietoja kerrottu.

Ahtisaari tyytyväinen

Etukäteen oli arveltu, että presidentinlinnan neuvotteluissa pyritään Yhdysvaltojen ja Venäjän kesken niin yhteneväiseen näkemykseen Kosovon kriisin ratkaisutavoista, että myös presidentti Ahtisaari olisi voinut matkustaa Belgradiin kansainvälisen yhteisön edustajana yhdessä Tshernomyrdinin kanssa. Myös Tshernomyrdin oli esittänyt toivomuksen, että Ahtisaari lähtisi Belgradiin hänen kanssaan.

Ahtisaari sanoi joka tapauksessa tänään olevansa tyytyväinen Helsingin neuvottelujen tuloksiin. Suomalaisista diplomaattilähteistä tähdennettiin, että Kosovo-neuvotteluissa on kyse edelleen jatkuvasta prosessista. Tilanteen hankaluutta lähteistä verrattiin ympyrän neliöimiseen. Presidentti Ahtisaarta kävi tänään tapaamassa myös Kreikan ulkoministeri George Papandreou. Papandreou vakuutti uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että Jugoslavian presidentti Milosevic on nyt entistä valmiimpi pyrkimään rauhaan Kosovon kriisissä. Kreikka on Naton jäsenmaista se, jossa Jugoslavian pommitukset ovat nostattaneet eniten vastalauseita.

Talbott Bonniin

Yhdysvaltain varaulkoministeri Talbott lähti Helsingistä Bonniin selostamaan neuvottelujen tuloksia G8-maiden ulkoministeriöiden johtaville virkamiehille Bonniin. Uutistoimisto Reuters kertoi, että Talbottin mukana matkusti myös Suomen ulkoministeriön osastopäällikkö Pertti Torstila, joka kuului presidentinlinnan neuvottelujen suomalaisvaltuuskuntaan.

G8-ryhmään kuuluvat seitsemän johtavaa läntistä teollisuusmaata ja Venäjä. G8:n ulkoministerit hyväksyivät vajaat kaksi viikkoa sitten lähellä Bonnia perusperiaatteet, joiden pohjalta Kosovon kriisi olisi ratkaistava. Periaatteet ovat suureksi osaksi samanlaiset kuin Naton esittämät ehdot, joskin väljemmät sanamuodoltaan. Eniten kiistaa tällä haavaa aiheuttaa Kosovoon kaavailtujen kansainvälisten joukkojen kokoonpano. Nato-maat vaativat, että Naton sotilaiden on oltava näiden joukkojen ytimenä.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.