Mainos

Kosovo-neuvottelut jatkuivat Wienissä

Helmikuussa alkaneiden suorien neuvotteluiden kolmella ensimmäisellä kierroksella ei ole syntynyt läpimurtoja.

Kosovon tulevasta asemasta käydyissä neuvotteluissa keskityttiin tänään Mitrovican kaupungin asemaan. Wienissä aloitettua neljättä neuvottelukierrosta johti YK:n erityislähettilään Martti Ahtisaaren varamies Albert Rohan. Neljännen kierroksen on määrä päättyä perjantaina.

Serbia haluaisi, että kaupunkia halkova Ibarjoki määriteltäisiin virallisesti kaupungin jakolinjaksi. Joki on toiminut serbien ja albaanien välisenä rajana jo seitsemän vuotta. Albaanit puolestaan eivät tätä kannata, sillä he pelkäävät Mitrovican pohjoisosan muodostuvan erillisen Pohjois-Kosovon keskukseksi.

- Uskomme, että kaupunki yhdistyy ja paikallisvaaleissa valitaan kaupunginjohtaja, joka johtaa aluetta tulevaisuudessa, sanoi Kosovon albaanien neuvotteludelegaatiota johtava Lutfi Haziri.

Ranskalaissotilaat ja YK-poliisit ovat valvoneet Mitrovican haurasta jakolinjaa vuodesta 1999 saakka, jolloin sotilasliitto Naton koneet pommittivat serbijoukkoja. Mitrovican tilanteen ratkaisemista pidetään yhtenä Kosovon tulevaisuuden avainkysymyksistä.

Edellisessä istunnossa viime kuun alussa osapuolten piti sopia serbialueiden taloudesta ja niiden suhteista Serbiaan. Rohan totesi silloin, että serbien ja albaanien kesken oli huomattavia erimielisyyksiä.

Valtuuskunnat kävivät ensimmäiset keskustelunsa Wienissä viime helmikuussa. Sen jälkeen yhteisiä tapaamisia on ollut kaksi.

Länsidiplomaattien mukaan neuvottelut johtavat lähes varmasti maakunnan itsenäistymiseen. Tuloksia odotetaan vuoden loppuun mennessä.

(MTV3-STT-APA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.