Mainos

Kosovo-neuvotteluissa tauko

Yhdysvaltain varaulkoministerin Strobe Talbottin ja Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin neuvottelut Moskovassa keskeytettiin tänään. Neuvotteluja on tarkoitus jatkaa sunnuntaina.

-Neuvottelut lauantain osalta ovat päättyneet. Keskustelut ovat olleet työläitä, mutta rakentavia. Osapuolet ovat yrittäneet päästä kompromissiin, muotoili ulkoministeriön tiedotusosaston johtaja Vladimir Rahmanin.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan neuvottelujen hitaan etenemisen syynä on Yhdysvaltain jäykkä ja joustamaton asenne. Interfaxin nimettömänä pysytelleen neuvottelulähteen mukaan "Yhdysvallat ei ole valmis hyväksymään mitään venäläisten neuvottelijoiden suunnitelmia maan rauhanturvaajien lähettämisestä Kosovoon".

-Yhdysvallat yrittää jättää Venäjän sivustakatsojan rooliin Kosovon rauhanturvaoperaatiossa, lähde vakuutti.
Venäläisen Itar-Tass-uutistoimiston mukaan Ivanov puhui tänään Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin kanssa Kosovon tilanteesta puhelimitse. Keskustelun yksityiskohdista ei annettu tietoja. Yhdysvaltain ja Venäjän väliset neuvottelut Kosovon rauhanturvaoperaation toteuttamisesta jatkuivat Moskovassa jo koko viime yön. Venäjän ulkoministeriön mukaan Talbott keskusteli ulkoministeri Igor Ivanovin ja puolustusministeri Igor Sergejevin kanssa kuuteen asti aamulla. Neuvottelut aloitettiin uudelleen iltapäivällä, ja ne jatkuivat noin puolitoista tuntia ennen kuin ne keskeytettiin.

Uutistoimisto RIA:n mukaan myös presidentti Boris Jeltsin keskusteli Kosovon tilanteesta lauantaina pää-, ulko- ja puolustusministerin sekä Kremlin henkilöstöpäällikön kanssa. Strobe Talbott osallistui Moskovan neuvotteluihin myös torstaina ja perjantaina. Talbott ehti jo eilisiltana lähteä paluumatkalle, mutta kääntyi yllättäen takaisin Moskovaan, kun venäläisten rauhanturvajoukkojen kerrottiin lähteneen kohti Kosovoa ilman Naton lupaa.

Noin 200 venäläissotilasta saapui Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan viime yönä useita tunteja ennen kuin Naton johtamat rauhanturvajoukot ylittivät maakunnan rajan. Venäjän ja Yhdysvaltain välisissä neuvotteluissa suurinta kiistaa on aiheuttanut rauhanturvajoukkojen johdon järjestäminen Kosovossa. Venäjä on ilmoittanut haluavansa Kosovoon valvontavyöhykkeen, jossa se toimisi yhdessä puolueettomien maiden kanssa. Naton mukaan komentoa ei voida jakaa, vaan sotilasliiton tulee valvoa operaatiota koko alueella.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.