Kosovo-neuvotteluissa ei sopua

YK:n erityislähettiläs Martti Ahtisaari aikoo esittää Kosovolle rajoitettua itsenäisyyttä. Serbia vastustaa ehdotusta.

Serbian ja Kosovon albaanien lauantaisissa neuvotteluissa ei saavutettu kompromissiratkaisua Kosovon asemasta. YK:n edustajana neuvotteluissa toimiva Martti Ahtisaari vie esityksensä nyt YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi.

- Olin toivonut, että neuvotteluratkaisuun olisi päästy, Ahtisaari sanoi Wienissä lehdistötilaisuudessa. Osapuolilla ei ollut hänen mukaansa yhteistä pohjaa eikä todellista halua liikkua aiemmista kannoistaan. Ahtisaari esittää Kosovolle rajoitettua itsenäisyyttä, vaikka sanaa itsenäisyys ei esityksessä ole.

Serbia torjuu Ahtisaaren suunnitelman

Serbian pääministeri Vojislav Kostunica sanoi, että Serbia torjuu ehdotuksen "lopullisesti ja peruuttamattomasti". Hän esitti kuitenkin, että neuvotteluja Kosovon asemasta jatkettaisiin.

Jo aiemmin tänään Serbian presidentti Boris Tadic oli sanonut, että jos Ahtisaaren suunnitelma hyväksytään YK:n turvallisuusneuvostossa, kyseessä on ensimmäinen kerta nykyhistoriassa, kun demokraattiselta valtiolta otetaan pois alue yhden etnisen ryhmän toiveiden tyydyttämiseksi.

Kosovon maakunnan albaanipresidentti Fatmir Sejdiu puolestaan sanoi, että itsenäisyys on heidän näkemyksensä alku ja loppu. Kosovon albaanit eivät hänen mukaansa voi hyväksyä mitään "rakenteellisia siteitä Serbian hallintoon".

Ahtisaari kertoi viimeistelevänsä suunnitelman lähiviikkoina ja vievänsä esityksen turvallisuusneuvostoon vielä maaliskuun aikana. Kosovon lopullisesta asemasta päättää YK:n turvallisuusneuvosto.

Venäjän kanta ratkaisee?

Serbia on toivonut, että Venäjä estäisi turvallisuusneuvostossa vetollaan suunnitelman. Venäjä on jo ilmoittanut vastustavansa Kosovon itsenäisyyttä, mutta ei ole uhannut käyttää vetoaan.

Ahtisaaren suunnitelmassa esitetään Kosovolle perustuslakia, lippua ja kansallislaulua sekä oikeutta liittyä kansainvälisiin järjestöihin.

Kosovo jäisi kansainväliseen valvontaan, ja Naton joukot pysyisivät Kosovossa turvaamassa rauhaa ja vakautta. Lisänä olisivat EU:n poliisit. Kosovon 100 000 serbiä saisivat itsehallinnon ja suojelua.

Vuodesta 1999 lähtien Kosovo on ollut YK:n hallinnassa. Sitä ennen Naton pommitukset lopettivat serbijoukkojen hyökkäykset albaaniväestöä vastaan. Kosovolaisista 90 prosenttia on albaaneja.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat