Mainos

Kosovo-neuvotteluissa ei päästy sopimukseen

Serbia tyrmäsi taas Kosovon itsenäisyyspyrkimykset kolmipäiväissä neuvotteluissa. Etyjin nykyinen puheenjohtajamaa Espanja toivoo, että järjestön tehtävää Kosovossa jatkettaisiin.

Kosovo-neuvotteluissa ei ole päästy sopimukseen, kertoo Kosovon presidentti Fatmir Sejdiu. Kolmipäiväinen tapaaminen päättyi tuloksettomana aamupäivällä Itävallassa.

Serbia aikoo käyttää kaikki oikeuden ja diplomatian keinot Kosovon itsenäisyyden estämiseksi. Presidentti Boris Tadicin mukaan Serbia yrittää myös "mitätöidä" Kosovon mahdollisen itsenäisyysjulistuksen.

Tadic vakuutti Kosovo-neuvotteluiden päätteeksi, ettei Serbia hyväksy koskaan maakunnan itsenäisyyttä.

Neuvotteluita on käyty Yhdysvaltain, Venäjän ja EU:n johdolla viime kesästä lähtien. Sovintoesitys pitää jättää YK:n pääsihteerille Ban Ki Moonille viimeistään 10. joulukuuta.

Venäjä ja Serbia vaativat lisää aikaa, koska sopua ei ole syntynyt.

Neuvotteluiden pohjana on ollut presidentti Martti Ahtisaaren ehdotus, joka kaatui Venäjän vastustukseen.

Venäjä on erittäin huolissaan Serbian ja Kosovon välisten neuvottelujen ajautumisesta umpikujaan. Maan ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi, että tilanne maakunnassa on hälyttävä.

Hänen mielestään Kosovon itsenäisyyden ei mitenkään pitäisi olla itsestäänselvyys.

-Emme voi hyväksyä sitä kantaa, että kyseessä on ainutlaatuinen tapaus ja että itsenäisyys on väistämätön. Tilanne on hälyttävä, ja vasta nyt monet pikaisen itsenäisyyden kannattajat alkavat tajuta, mitä seurauksia siitä voisi olla, Lavrov sanoo.

Etyj toivoo Kosovon-toimistolleen jatkokautta

Etyjin nykyinen puheenjohtajamaa Espanja toivoo, että järjestön tehtävää Kosovossa jatkettaisiin. Etyjin Kosovon-toimiston määräaika on päättymässä vuoden lopussa.

Espanjan ulkoministeriön edustaja Jose Pons sanoo, että asiasta olisi hyvä sopia Etyjin ulkoministerikokouksessa. Kokous alkaa huomenna Madridissa.

Kosovossa Etyj auttaa rakentamaan yhteiskunnan instituutioita ja demokratiaa. Lisäksi tarkoituksena on parantaa ihmisoikeuksien noudattamista ja edistää laillisuusperiaatteen juurruttamista. Tehtävään osallistuu tuhat työntekijää. Kosovon-toimisto onkin Etyjin suurin.

- Päätös työn jatkamisesta pitäisi tehdä, ennen kuin Serbiaan kuuluvan maakunnan asemassa tapahtuu muutoksia, Pons sanoo.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.