Mainos

Kosovo-kokous päättyi ristiriitaisissa tunnelmissa

YK:n turvallisuusneuvosto päätti Kosovo-kokouksensa aamuyöllä ristiriitaisissa tunnelmissa. Britannian edustajan mukaan mikään toinen maa ei tukenut Venäjän ehdotusta mitätöidä Kosovon eilinen itsenäistymisjulistus.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon kehotti kokouksen jälkeen serbejä ja albaaneja pidättäytymään väkivallasta tai mistään lausunnosta, joka voisi vaarantaa rauhan Kosovon itsenäistymisjulistuksen jälkeen.

Banin mukaan YK:n operaatio Kosovossa jatkuu entiseen tapaansa. Ban ei sanonut, että Pristina toimisi asiassa laittomasti, mutta hän ei myöskään sanonut mitään tukeakseen itsenäistä Kosovoa.

Seitsemän länsimaan yhteisen kannanoton mukaan turvallisuusneuvosto ei päässyt yksimielisyyteen Kosovon tulevaisuudesta. Lausunnossa pahoiteltiin tätä, mutta todettiin, että umpikuja on ollut tiedossa jo pitkään.

Belgian lähettiläs Johan Verbeke luki kannanoton Belgian, Ranskan, Italian, Britannian, Kroatian, Saksan ja Yhdysvaltojen puolesta.

Vain puolitoista tuntia kestänyt kokous kutsuttiin koolle nimenomaan Venäjän pyynnöstä.

Australia ilmaisi tukensa, Kiina huolestunut

Australian pääministerin Kevin Ruddin mukaan maa tukeee Kosovon itsenäisyyttä. Hän lupasi, että Australia tunnustaa uuden valtion pian.

- Olemme jo viestittäneet diplomaateillemme ympäri maailmaa, että Kosovon itsenäisyys on suotavaa, Rudd sanoi Australian yleisradiolle.

Kiina taas ilmaisi olevansa itsenäisyysjulistuksesta syvästi huolestunut. Ulkoministeriön edustaja sanoi maan pelkäävän, että julistus saattaa johtaa levottomuuksiin Balkanilla.

(MTV3-Reuters-STT-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.