Kosovo-kiista kaatamassa Serbian hallituksen

Serbian hallitus on kompastumassa Kosovo-kiistaan. Pääministeri Vojislav Kostunica ilmoitti eroavansa tänään sen jälkeen kun hän oli päätynyt törmäyskurssille länsimielisten hallituskumppaniensa kanssa EU-suhteiden hoidosta.

- Tämä on hallituksen loppu, Kostunica julisti toimittajille Belgradissa.

Kostunica on kutsunut hallituksen koolle maanantaiksi neuvottelemaan parlamentin hajottamisesta ja ennenaikaisista parlamenttivaaleista, jotka pidettäneen 11. toukokuuta yhtä aikaa paikallisvaalien kanssa. Muodolliset päätökset tekee presidentti hallituksen esityksestä.

Kosovo-kiista kuumeni loppuviikosta, kun presidentti Boris Tadicin demokratiapuolue (DS) ei hyväksynyt vaatimusta EU:n lähentymisneuvottelujen jäädyttämisestä kunnes EU-maat pyörtävät tukensa Kosovon itsenäisyydelle. Kostunican mielestä hallituksen toiminta kävi mahdottomaksi hallituskumppanien livettyä lännen linjoille.

- Hallituksella ei ole enää yhteistä kantaa kysymyksessä -- Kosovosta Serbian osana, Kostunica valitti.

Kostunican mukaan Kosovo on kynnyskysymys myös EU-suhteessa.

- Kaikki puolueet haluavat Serbian liittyvän EU:hun, mutta ero on - Kosovon kanssa vai ilman, Kostunica sanoi.

Länsimieliset poliitikotkaan eivät hyväksy albaanimaakunnan itsenäistymistä, mutta he eivät usko EU-tien tukkimisen tuovan Kosovoa takaisin emämaan yhteyteen. Koalitiohallitus ehti toimia vain 10 kuukautta.

Edessä täpärä vaalitaistelu

Kostunican johtama Serbian demokraattinen puolue (DSS) on saanut tukea EU-linjauksilleen vain äärinationalistiselta radikaalipuolueelta (SRS).

Kostunican onkin uumoiltu lähtevän parlamenttivaaleihin entistä tiiviimmässä yhteistyössä äärinationalistien kanssa. Jo nyt SRS on suurin puolue 250-paikkaisessa parlamentissa 81 edustajallaan.

Mielipidemittausten mukaan Serbian äänestäjät ovat jakautuneet likimain tasaväkisesti kahden pääpuolueen - demokraattien ja radikaalien - kannattajiin.

Mielipidetutkija Srboljub Brancovic ennustaa, ettei yksikään puolue saa tulevissa vaaleissa niin suurta enemmistöä, jotta se kykenisi muodostamaan hallituksen yksin.

Kostunica on poliitikkona ristiriitainen hahmo - edesmenneen sotapresidentti Slobodan Milosevicin haastajana tunnetuksi tullut lakimies, jonka otteita politiikassa on pidetty väliin oikeudellisestikin arveluttavina. Ulkopolitiikassa Kostunica on kiivaillut viime vuodet länttä vastaan, koska hänelle albaanienemmistöinen Kosovo on Serbian sydänmaata. Tukea hän on hakenut Venäjältä, joka vastustaa Kosovon itsenäistymistä.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat