Kosovo kärsii energiapulasta

Parin kuukauden ajan itsenäisyydestä nauttinut Kosovo on palannut karuun todellisuuteen. Järjestäytynyt rikollisuus on edelleen järjestäytynyttä, eikä sähköäkään virtaa yhtään sen enempää kuin ennenkään. Vanhat Jugoslavian aikaiset voimalat ovat luhistumisen partaalla, kun rahat eivät riitä niiden kunnostamiseen. Moni on joutunut turvautumaan kalliiseen dieselsähköön tai energian varastamiseen.

Energiapulasta kärsivät etenkin yrittäjät. Esimerkiksi autonpesufirmaa pyörittävällä Burimilla sähkön puute haittaa toimintaa. Asiakkaita olisi yllin kyllin, mutta virta ei riitä.

- Tämä on täysi katastrofi yrityksellemme. Joka päivä sähköä riittää pariksi tunniksi ja sitten taas pari tuntia ollaan ilman. Tai sitten sähköä on vain kaksi tuntia päivässä. Maksamme sähköstä 60 euroa kuukaudessa, mutta jos joudumme turvautumaan generaattoriin, hinta on 20 euroa päivässä. Se on erittäin kallista, mutta muuta vaihtoehtoa ei ole.

Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirasto USAID:ssa työskentelevä varatuomari Vesa Lappalainen on perehtynyt Kosovoa piinaavaan ongelmaan, joka koettelee erityisesti pienyrittäjiä ja maaseudun väkeä.

Lappalaisen mukaan Kosovon energiakriisi johtuu maan sähköjärjestelmästä. Se on aikoinaan rakennettu Jugoslavian järjestelmän osaksi ja nyt, kun maa on itsenäistynyt, se ei pysty yksin huolehtimaan sähköhuollostaan, sanoo Lappalainen.

Maalle tyypillisesti Kosovon energialaitos on läpeensä korruptoitunut. Energiansaannin parantamiseen tarkoitettua rahaa on kadonnut vuosien varrella miljoonia euroja. Syyllisiä ovat olleet sekä kosovolaiset, että jotkut auttamaan tulleet ulkomaalaiset. Ja kun johtajat varastavat, asiakkaatkin haluavat osansa. Noin kolmannes kosovolaisista ei maksa käyttämästään sähköstä mitään.

Lappalainen sanoo, että sähkön varastaminen on Kosovossa yleistä.

- Laskujen maksaminen on hyvin epäsäännöllistä ja sitten paljon esiintyy suoranaista varastelua. Lisäksi laittomia kytköksiä tehdään sähkölinjoihin ja tämä tietysti vaikeuttaa sähkölaitoksen toimintaa täällä entisestään.

Pristinan laitamilla sijaitsevat valtavat ruskohiilikaivokset. Niistä kaivettu hiili päätyy kahden voimalan käyttöön. Voimalat puolestaan ovat niin vanhat ja huonokuntoiset, että piiput sylkevät takaisin ulos sähkön lisäksi ennätysmääriä ilmansaasteita. Silloin kun ne toimivat.

Energiaministeriön projektijohtajan Lorik Haxhiun mukaan tilanne on paranemassa, ainakin Pristinassa. Muutokset tapahtuvat kuitenkin hitaasti.

-Meillä on neljä eurooppalaista ja yhdysvaltalaista yritystä, jotka kilpailevat, kuka rakentaa uuden 2000 megawatin voimalan, "Kosovo C:n" ja toivomme, että vuoden loppuun mennessä saamme valittua rakennuttajan ja neuvoteltua sopimukset kuntoon uudesta kaivoksesta, voimalasta ja vanhojen korjauksista.

Vaikka suunnitteilla olevan jättihankkeen rakentaminen alkaisi nyt, sen käyttöönottoon menee lähes 10 vuotta. Itsenäisyytensä alkutaipaleella ponnistelevalle tuoreelle valtiolle ja ulkomaisille investoijille aika voi käydä pitkäksi.

Lue myös:

    Uusimmat