Mainos

Kosovo haaste Suomen puheenjohtajakaudella

Suomen EU-puheenjohtajakauden keskeisimpiä tehtäviä on Kosovon kriisin jälkipyykki, Länsi-Balkanin alueen vakauttaminen ja jälleenrakentamisen käynnistäminen, totesi pääministeri Paavo Lipponen.

Lipposen mielestä ei riitä, että vaaditaan Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevicin eroa ehtona jälleenrakennusavulle.
-Serbian kansalle on myös tarjottava jotain. Se voisi olla mahdollisuus tulevaan EU-jäsenyyteen, Lipponen sanoi. Kysymykseen presidentti Martti Ahtisaaren roolista Lipponen vastasi, että tämä on vielä presidentti eikä ole lähdössä Balkanin alueen vakaussopimuksen koordinoijaksi.

Lipponen (sd.) esitteli Suomen puheenjohtajakauden ohjelmaa Turun linnassa suomalaiselle ja kansainväliselle lehdistölle. Puheenjohtajakausi alkaa ensi viikon torstaina 1. heinäkuuta.

Pienillekin tärkeitä tehtäviä

EU:n toiminta ei Suomen aloittaessa ole aivan normaaleilla raiteillaan komission maaliskuisen eron takia. Romano Prodin uusi komissio pääsee aloittamaan työnsä vasta syys-lokakuussa saatuaan EU-parlamentin hyväksynnän.

Lipponen sanoi Suomen tukevan Prodin esittämiä suunnitelmia, joihin sisältyy muun muassa puheenjohtajan aseman vahvistaminen. Hän painotti, että myös pienet maat on otettava huomioon uuden komission salkkuja jaettaessa. Suomen komissaariehdokkaasta ja tämän salkusta puhutaan Prodin kanssa ensi viikolla, kun tämä vierailee Helsingissä.

Suomen kaudella EU alkaa ensimmäistä kertaa todenteolla soveltaa uutta peruskirjaa, Amsterdamin sopimusta, joka astui voimaan vappuna. Se lisää EU-parlamentin valtaa ja tähtää tehostamaan EU:n toimintaa ulkopolitiikan alalla.

Komission ennenaikaisesta vaihdosta huolimatta Suomi pyrkii ajamaan tärkeiksi katsomiaan asioita eteenpäin. EU:n pohjoisesta ulottuvuudesta pidetään kokous ja valmistellaan toimintasuunnitelmaa, unionin laajentumisneuvotteluihin pyritään saamaan mukaan uusia maita, ja EU-maiden talouspolitiikkaa yritetään sovittaa paremmin yhteensopivaksi.

Vakaussopimusta noudatettava

Euron viime aikaisia töyssyistä Lipponen totesi, että on jokaisen EU-maan oma vastuu, varsinkin suurimpien maiden, noudattaa vakaussopimusta ja pitää taloutensa kunnossa. Hän kiitti Saksan hallituksen esittämää säästöohjelmaa, ja uskoi sen vakauttavan euroa.

Tarkoitus on myös lisätä EU:n toiminnan avoimuutta ja luoda asiakirjajulkisuudelle selkeät säännöt. Tampereen huippukokouksessa lokakuussa keskustellaan oikeus- ja poliisiyhteistyöstä. EU etsii Tampereella keinoja taata kansalaisten turvallisuus ja oikeusturva rajoittamatta vapaata liikkuvuutta. Esillä ovat muun muassa maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka.

Suomen kaudella valmistellaan myös suunnitelmaa EU:n kriisinhallinta- ja rauhanturvaamiskyvyn luomiseksi ja tutkitaan miten kestävän kehityksen periaatteet voisi liittää kaikkeen unionin toimintaan. Aletaan myös valmistella uutta hallitustenvälistä konferenssia, joka sovittaa EU:n päätöksentekojärjestelmää ottamaan vastaan kymmenkunta uutta jäsenmaata Itä-Euroopassa. Helsingin huippukokouksessa joulukuussa EU-johtajat hyväksyvät vielä "Vuosituhannen julistuksen", josta pitäisi käydä ilmi miksi EU on tarpeen ja mihin sitä on määrä käyttää tulevina vuosina.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.