Mainos

Kosmetologiyhdistys haluaa villit toimijat ruotuun

Suomen Kosmetologien Yhdistys ry on huolissaan alalla toimivista kouluttamattomista toimijoista. Osaamisero koulutetut ihonhoidon ammattilaisen eli kosmetologin ja kosmetiikkaneuvojan ja kouluttamattoman toimijan välillä on yhdistyksen mukaan suuri.

Yhdistyksen mielestä alalle tarvitaan tarkempaa säätelyä, jolla varmennetaan ihonhoito- ja kauneudenhoitopalveluja tarjoavien henkilöiden ammatillinen pätevyys.

– Yrittäjältä pitäisi vaatia tutkintotodistus yritystä perustettaessa tai palvelua aloitettaessa. Toivomme myös, että kosmetologit saataisiin Valviran rekisteriin, Kosmetologien yhdistyksen toiminnanjohtaja Hanne Niemistö sanoo. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira pitää rekisteriä mm. terveydenhoitoalan ammattiharjoittajista.

– Tällä hetkellä ei ole muuta varmistuskeinoa kuin yhdistyksemme jäsenyys, mutta sen ei pitäisi olla ainoa peruste. Ainoan tarkastuksen nykyisin tekee kunnan terveystarkastaja ja sekin kohdistuu vain yrityksen toimitiloihin.

Tällä hetkellä vaativiakin palveluita, kuten ihon happokuorintoja, voi tarjota kuka tahansa.

Hanne Niemistö muistuttaa, että kyse ei ole vain erikoishoidosta, vaan kaikissa hoidoissa pitää todella tietää mitä tehdä.

– Kouluttamaton toimija ei ehkä tiedä, voiko kyseistä hoitoa tehdä ja ei välttämättä osaa kysyä oikeita kysymyksiä asiakkaalta. Kaikkia hoitoja ei voi tehdä esimerkiksi henkilölle, joka on raskaana tai henkilölle, jolla on sydämentahdistin tai epilepsia. Kosmetologin tulee ottaa myös allergiat huomioon ja tehdä hoitosuunnitelma sen mukaisesti.

Pahimmassa tapauksessa kouluttamaton hoitaja voi aiheuttaa hoidettavalle sairaalahoitoa vaativat jälkiseuraamukset.

– Jos ei toimita hygieenisesti ja huolleta välineitä, saadaan bakteeritulehduksia esimerkiksi kynsiin. Näitä tulehduksia on jouduttu hoitamaan sairaalassa. Ei näissä mitään hengenvaarallista ole tapahtunut, mutta ikäviä tapauksia ne kuitenkin ovat. Julkinen terveydenhuolto on joutunut maksamaan ja hoitamaan nämä virheet, Niemistö sanoo.

Yhdistys on tehnyt esityksen viranomaisille alan villeyden rauhoittamiseksi. Yhdistys esittää, että alan hoitotyön aloitettaessa ja yritystä perustettaessa pitää esittää tutkintotodistus.

Yhdistyksen mukaan Suomen kosmetologeilla ja kosmetiikkaneuvojilla on vahva ja korkea alan koulutus, joka on laajempi ja kattavampi kuin monessa muussa maassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.