Mainos

Kosmetiikka-asiantuntija: Hiusvärien mainospuheet ovat harhaanjohtavia

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin uuden ohjeistuksen mukaan alle 16-vuotiaiden pitäisi välttää hiusvärien käyttöä.

Tämä ei ole ihme, sillä Helsingin allergia- ja astmayhdistyksen kosmetiikka-asiantuntijan Päivi Kousan mukaan hiusväriallergia lisääntyy hurjaa vauhtia: Yhdistykseen tulee vuosittain noin 500 kyselyä hiusvärien aiheuttamista oireista.

Hiusvärien aiheuttamia yliherkkyysreaktioita ovat muun muassa kutina, ihottuma, vesirakkulat ja turvotus. Aina ne eivät esiinny vain päänahassa, vaan leviävät myös kasvoihin, kaulalle ja rinnalle. Vaarallisiksi oireet äityvät, jos turvotus pääsee leviämään hengitysteihin asti. Hiukset voivat myös ohentua jatkuvan värjäyksen takia.

Usein oireet ilmenevät vasta 1-3 päivän kuluttua värjäyksestä, joten kampaajilta jää Kousan mukaan usein huomaamatta asiakkaan allergia.

Miltäs oma tukka näyttikään?

Kaupoissa myytävien hiusväripakkausten kyljissä mainostetaan usein värien hellävaraisuutta tai sitä, että ne eivät sisällä ammoniakkia. Kousan mukaan tämä on harhaanjohtavaa.

– Kaikki kesto- ja kevytvärit ovat yhtä allergisoivia. Värit eivät ole muuttuneet aikojen kuluessa parempaan tai huonompaan suuntaan, vaan perusaineet ovat pysyneet samoina, Kousa sanoo.

Turvallisempia värjäysvaihtoehtoja ovat kasvi- ja suoravärit, mutta ne eivät ole yhtä tehokkaita kuin tavalliset hiusvärit - esimerkiksi harmaita ei niiden avulla saada piiloon.

Hiusten värjäys on sitä riskialttiimpaa, mitä nuorempana sen aloittaa, mitä useammin hiuksiaan värjää ja mitä pidempään värjäystä jatkaa. Kousan mukaan värjäysten välillä tulisi pitää 6-8 viikon tauko ja tyytyä välillä raitoihin kaikkien hiusten värjäyksen sijaan. Käyttöohjeita pitää myös muistaa noudattaa.

Oikein käytettyinä hiusvärien ei pitäisi olla vaarallisia, eikä niiden käyttöä Kousan mielestä tarvitse pelätä, mutta vaaroista on hyvä puhua. Hiusvärit ovat nimittäin ainoita kosmetiikkatuotteita, jotka voivat viedä käyttäjänsä sairaalaan.

– Välillä voi miettiä, miltäs oma tukka näyttikään. Moni ei edes muista oikeaa hiustenväriään, Kousa sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja