Koskinen: Tuomioistuinten ruuhkat pahenevat ilman riittävää rahoitusta

-Tuomioistuimien ja syyttäjien jutturuuhkien purkaminen ja käsittelyaikojen lyhentäminen ei ole kovin helppoa, jos joudutaan vähentämään väkeä. Oikeusministeriön ja valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiesityksissä on 20 miljoonan euron aukko. Tähän tarvitaan korjausta, sillä vaikeiden oikeusjuttujen määrä on kasvanut, oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) sanoo.

Jutturuuhkat ovat pahentuneet erityisesti suurissa käräjäoikeuksissa ja hovioikeuksissa. Valtiovarainministeriön (VM) ehdotus tuomioistuinlaitoksen budjetiksi on useita miljoonia euroja pienempi kuin oikeusministeriön esitys. Tuomioistuinlaitoksen osuus oikeusalan menoista on kolmannes. Myös syyttäjien budjettiesitystä höylättiin VM:ssä.

Koskinen toteaa, että jos VM:n budjettiesitykseen ei tule korjausta, palkkarahat puuttuisivat useilta kymmeniltä ihmisiltä.

-Menoista 70-80 prosenttia on palkkamenoja, joten ei ole juuri muuta, mistä säästää, Koskinen sanoo.

Valtiovarainministeriö esittää koko oikeusministeriön hallinnonalan ensi vuoden budjetin loppusummaksi 584 miljoonaa euroa. Oikeusministeriön ehdotus oli 603,1 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna jatketaan myös käräjäoikeuksien tuomiopiirien uudelleen järjestelyjä. Myös hovioikeuksien tuomiopiirejä tarkistetaan juttumäärien tasaamiseksi.

VM:n esityksen mukaan talousrikossyyttäjien toiminta talousrikollisuuden ja harmaan talouden vähentämiseksi jatkuu valtioneuvoston periaateohjelman mukaisesti ensi vuonna. Talousrikoksiin pureudutaan myös suuntaamalla ulosoton voimavaroja erikoisperintään ja rikoshyödyn jäljittämiseen. Lakiuudistus tullee voimaan maaliskuussa.

Yhä useammalla mahdollisuus oikeusapuun

Ensi vuoden budjettiesitykseen vaikuttaa kesäkuun alussa voimaan tullut laki oikeusavusta. Sitä on yhä useammalla mahdollisuus saada. Lain käytännön toimivuutta seurataan ensi vuonna.

Esityksessä on varattu määrärahaa myös yksityisille oikeusavustajille. Summaan on sisällytetty myös velkajärjestelyihin liittyvän työn kuluja.

Vankien määrä on kasvanut useana vuonna, minkä takia korostetaan uusintarikollisuuden ehkäisemistä ja vankien päihdekuntoutusta. Valtiovarainministeriön esityksessä todetaan, että tavoitteena on varmistaa jo käynnistyneiden toimintaohjelmien tarpeet.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat