Koskinen täsmentäisi irtisanomisjärjestystä

Oikeusministeri Johannes Koskisen mielestä Suomessa on löysät irtisanomisjärjestystä koskevat määräykset sekä laissa että sopimuskentässä. Se johtaa osaltaan irtisanomisiin.

Oikeusministeri Johannes Koskisen mielestä Suomessa on löysät irtisanomisjärjestystä koskevat määräykset sekä laissa että sopimuskentässä. Se johtaa osaltaan siihen, että melko isoja joukkoja irtisanotaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä.

Koskinen arvioi tänään eduskunnassa, että irtisanomisjärjestelmän täsmentäminen toisi ammattiyhdistysliikkeelle neuvotteluvoimaa. Jos laissa tai työehtosopimuksissa olisi nykyistä selvemmät määräykset pitkään työssä olleiden henkilöiden suojaamisesta työvoimaa vähennettäessä, ei vanhempaa väkeä heitettäisi työttömyyseläkeputkeen. Työnantajan olisi välttämätöntä satsata henkilöstön kouluttamisen ja ammattitaidon ylläpitämiseen.

Työntekijöiden vähentämisen pitäisi kohdistua vähemmän aikaa talossa olleeseen joukkoon, jolla on luonnostaan paremmat mahdollisuudet päästä kiinni uusiin työtilaisuuksiin.

Eduskunta jatkoi keskustelua irtisanomissuojasta, kun se lähetti Mikko Kuopan asiaa koskevan aloitteen valiokuntakäsittelyyn. Samaa aihetta käsiteltiin jo kaksi viikkoa sitten välikysymyksessä.

Koskinen vastasi vasemmiston hallituksen silloiseen vastaukseen suuntaamaan arvosteluun huomauttamalla, että kyse oli hallituksen kompromissista. Sosialidemokraatit ajavat hänen mukaansa irtisanomissuojan tehostamista, taloudellisia korvauksia irtisanomistilanteissa ja myös irtisanomisjärjestyksen täsmentämistä.

Kuopan sekä 25:n muun vasemmistoliiton ja SDP:n kansanedustajien allekirjoittamassa aloitteessa esitetään irtisanottavalle työntekijälle erityistä erorahaa. Sen suuruus olisi kahdesta kahteentoista kuukausipalkkaa riippuen siitä, miten kauan työsuhde on kestänyt.

TE-keskuksiin yhteistyöelin

Uudenmaan metalli- ja elektroniikka-alan pääluottamusmiesten lähetystö jätti tänään eduskuntaryhmille kirjelmän, jossa todettiin tuotannon siirtojen ja irtisanomisten uhkaavan talven ja kevään aikana yli 650:n työntekijän ja toimihenkilön työpaikkoja tällä alueella.

Kirjelmässä esitettiin, että TE-keskuksiin perustettaisiin pysyvä yhteistyöelin. Sen tehtävänä olisi huolehtia työvoimaa vähentävän yrityksen henkilöstön uudelleen sijoittamisesta ja koulutuksesta paikallisten toimijoiden, työmarkkinajärjestöjen ja kyseessä olevan yrityksen kanssa.

Yrityksen tulisi osallistua irtisanomisaikana toteutettavien toimenpiteiden kustannuksiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat