Mainos

Koskinen: Seksirikokset korvaussäädösten piiriin

Seksuaalirikosten pitää olla rikosten uhreille maksettavia korvauksia koskevien sääntöjen piirissä, oikeusministeri Johannes Koskinen vaati Brysselissä pidetyssä Euroopan unionin oikeusministerien kokouksessa.

Koskinen sanoi, että seksuaalirikosten uhreille maksettavia korvauksia koskevissa säännöissä on tällä hetkellä aukkoja. Muun muassa eräissä EU:n turistikohteissa seksuaalirikoksen uhri voi jäädä kokonaan ilman korvauksia.

- Seksuaalirikosten pitää olla korvausten piirissä, Koskinen painotti.

EU aikoo ottaa korvausjärjestelmän piiriin väkivaltarikokset. Epäselvää kuitenkin on, pitääkö korvata vain puhtaat taloudelliset vahingot kuten sairaalamaksut, vai oikeuttaisivatko myös kipu ja särky korvausten maksuun. Suomen mielestä myös kipu ja särky pitää korvata.

Koskinen kertoi, että eräät maat kyseenalaistivat sen, onko EU:n ylipäätään tarpeen säätää rikosten uhrien korvauksista. Suomi asettui tukemaan komission kantaa, että EU:n tasolla täytyy luoda parempi suoja rikosten uhreille. Koskisen mukaan tätä edellyttävät vuonna 1999 pidetyn Tampereen huippukokouksen päätökset.

Kiistaa oli myös julkisista varoista maksettavien korvausten tasosta. Komissio esittää katoksi 60 000 euroa, mutta monille ensi vappuna unioniin liittyville uusille jäsenmaille katto on liian korkea. Niissä korvaukset ovat yleensä 3000-7000 euroa, jos korvauksia ylipäätään maksetaan. Komissio suostui Koskisen mukaan ottamaan huomioon eri maiden tulotason ja valtioiden maksukyvyn ja lupasi tehdä uuden esityksen direktiivistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.