Mainos

Koskinen perää siirtymäaikaa

Oikeusministeri Johannes Koskinen haluaa EU:n laajentuessa kohtuullisia siirtymäaikoja työmarkkinoiden avautumiselle. Koskinen kirjoittaa Hämeen Sanomien kolumnissaan, että siirtymäaikojen tarve on arvioitava kylmän realistisesti.

Ministerin mukaan työvoiman vapaan liikkuvuuden vaikutuksia on selvästi aliarvioitu lukuisissa virallisselvityksissä. Niissä vertailupohja on haettu työn perässä yli rajojen muuttaneista nykyisen unionin alueella. Suhteelliset palkkaerot ovat olleet pienempiä ja matkat suurempia. Esimerkiksi Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa oltiin jäsenyyden toteutuessa jo vauhdilla rakentamassa eurooppalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita, sosiaaliturvaa ja toimivaa verojärjestelmää.

-Samaa ei voi sanoa monista uusista jäsenehdokkaista. Koskisen mukaan verokeitaiden ja sosiaalisen polkumyynnin vaara onkin moninkertainen.

-Vaikka Viro esimerkiksi kykenisi vuosittain saavuttamaan useilla prosenttiyksiköillä Suomen palkkatasoa, ovat palkkamme vuonna 2005 ehkä kolminkertaiset Suomenlahden eteläpuolisiin verrattuna, Koskinen varoittaa.
Hänen mukaansa Viron EU-jäsenyys voisi tuoda Suomeen hyvin koulutettua väkeä, jonka työpanosta Viron oma talouskehityskin kaipaisi. Koskinen muistuttaa, että Suomesta muutti Ruotsiin 60- ja 70-luvulla liki kymmenes kansasta paljon pienemmänkin palkkaeron perässä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.