Mainos

Koskinen: Käräjäoikeus väärä paikka huostaanottopäätöksille

Huostaanottoja ei tällä haavaa käsitellä käräjäoikeuksissa, vaan kuntien sosiaalilautakunnissa ja hallinto-oikeuksissa.

Oikeusministeri Johannes Koskinen katsoo, että käräjäoikeus ei olisi oikea paikka lasten huostaanottopäätösten tekoon. Jo tapausten suuri määrä on Koskisen mielestä käytännön este käräjäoikeuskäsittelylle. Tätä nykyä huostaanottoja ei käsitellä käräjäoikeuksissa, vaan kuntien sosiaalilautakunnissa ja hallinto-oikeuksissa.

Lastensuojelulain uudistamisen yhteydessä on kuitenkin virinnyt keskustelua siitä, missä huostaanotoista pitäisi päättää. Koskinen muistuttaa Keskisuomalaisen haastattelussa, että oikeusturva-asiain neuvottelukunta suosittelee huostaanottoja käsiteltävän hallinto-oikeuksissa. Oikeusministerin mielestä ihmisten oikeuksia sekä sosiaalipuolen kysymyksiä koskevaa asiantuntemusta on hallinto-oikeuksissa käräjäoikeuksia enemmän.

Koskisen mukaan on syytä pohtia, onko sovinnossa päätettyjä tapauksia tarkoituksenmukaista lainkaan viedä tuomioistuimen käsiteltäviksi. Suomessa oli viime vuonna huostaanotettuna 8325 lasta, ja määrä on ollut viime vuosina kasvussa. Valtaosa huostaanotoista tapahtuu perheiden hyväksynnällä neuvottelujen jälkeen, noin viidesosa taas perheen tahdon vastaisesti.

Nykyisin hallinto-oikeudet käsittelevät valitukset sosiaalilautakuntien huostaanottopäätöksistä. Sosiaalilautakuntien sopivuutta päättää lasten huostaanotosta on viime aikoina arvosteltu jyrkästi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.