Mainos

Korvauksia uhanlalaisten lajien suojelusta aiheutuvista haitoista

Valtio ryhtyy maksamaan korvauksia uhanalaisten lajien suojelusta aiheutuvista haitoista.

Liito-orava

Valtio alkaa maksaa korvauksia uhanalaisten eläinten suojelun aiheuttamista merkittävistä haitoista. Korvausta maksetaan mm. liito-oravien, saimaannorppien, lepakkojen, karhujen ja ilvesten suojelusta aiheutuvista menetyksistä.

Eduskunnan ympäristövaliokunnan mukaan kalleinto olisi liito-oravien suojelu, josta koituisi valtiolle noin 900 000 euron kulut vuodessa.
Aamulehden tietojen mukaan summa voi vielä kaksinkertaistua. Esityksen mukaan rauhoitettavan alueen laajuus olisi yleensä vajaa hehtaari liito-oravan pesäpuun ympärillä. Liito-orava tarvitsee suojaisia kuusikkoja joissa liidellä ja vanhoja haapoja pesäkolon paikaksi. Luonnonsuojelulaki kieltää liito-oravan ja muiden uhanalaisten eläinten lisääntymis- ja levähdyspaikkojen tuhoamisen. Eli jos alueella havaitaan uhanalaisia lajeja, puiden hakkaaminen tai talon tai tien rakentaminen saattaa estyä. Suomi on ainoa EU-maa, jossa liito-orava esiintyy.

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, mikä katsotaan merkittäväksi haitaksi ja minkäsuuruista korvausta siitä maksetaan. Uudistus tuottaa työtä alueellisille ympäristökeskuksille, jotka arvioivat maksettavat korvaukset. Metsäkeskusten velvollisuus on puolestaan ilmoittaa, jos uhanalaisia lajeja havaitaan alueella, joilla aiotaan hakata metsää. Lakiuudistusta suunniteltaessa pohdittiin, tulisiko myös yksityisten henkilöiden ilmoittaa uhanalaisista lajeista. Ajatuksesta kuitenkin luovuttiin, sillä ihmiset voisivat laittaa kiusallaan vaikkapa liito-oravan papanoita naapurin metsiin, että ne suojeltaisiin.

Eduskunta käsittelee korvausvastuuta ensi kuun puolivälissä.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 22.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.