Mainos

Korvatulehdus piti Jussi Uotin poissa oikeudesta

Laaja talousrikosoikeudenkäynti liikemiesveljeksiä Kari ja Jussi Uotia sekä heidän epäiltyjä bulvaanejaan vastaan vastaan alkoi torstaina Helsingin käräjäoikeudessa. Vastaajat kiistivät lukuisat syytteet velallisen epärehellisyydestä, törkeistä veropetoksista, kirjanpitorikoksista ja väärien tietojen antamisesta kaupparekisteriin.

Uotien yhtiöitten johdossa istui ihmisiä, jotka eivät tienneet mitään johtamansa bisneksen asioista, on yleinen vaikutelma. Määräysvalta oli jossain muualla. Jutussa on asianomistajina ainakin kuusi Uotien piirin konkurssipesää. Lisäksi korvauksia aikoo vaatia Uudenmaan verovirasto. Oikeudessa kiisteltiin siitä, onko asianomistajilla kanneoikeutta. Vastaajien mielestä velkojat ja verottaja ovat saaneet tietoa yhtiöistä ja niiden varojen siirroista ulkomaille riittävän ajoissa, mutta ovat silti ryhtyneet ajamaan kannetta vasta määräajan jälkeen. Näin vahinko on heidän.

Uudenmaan veroviraston kanta on, ettei varojen siirto sinänsä ole rikollista, selvitystä yhtiöiltä tuli tipottain ja kun riittävä tieto epäillyistä rikoksista saatiin, tehtiin heti rikosilmoitus. Käräjäoikeus päättää asianomistajien asemasta ennen kuin rikossyytteitä aletaan varsinaisesti käsitellä.

Veroparatiiseihin velkojilta piiloon

Uotit ja mm. kahden yhtiön toimitusjohtajat Harry Niekka ja Hannu Halme siirsivät lähinnä vuosina 1992-1994 vastikkeetta ulkomaille kymmeniä miljoonia; mm. Guernseyn saarella ja Gibraltarilla sijaitseviin pankkeihin. Yhtiöitten tyhjentäminen johti vararikkoihin. Liikkeenjohdon apuna operaatioissa toimi syyttäjän mukaan 47-vuotias konsultti.
Siirrot merkittiin kirjanpitoon arvopaperien ostoiksi. Toisekseen omaisuutta myytiin yhtiöistä alihintaan. Verottajalle aiheutettiin vahinko antamalla väärä tieto yhtiöitten varoista. Kaupparekisteriin jätettiin ilmoituksia, joissa yhtiöihin ei enää oltu merkitty Uoteja toimiviksi hallituksen jäseniksi.

Korvatulehdus aiheutti esteen

Pääsyytetyistä Jussi Uoti ei saapunut oikeuteen sairauden vuoksi eikä hänellä ollut myöskään asianajajaa.
Kihlakunnansyyttäjä Malla Sunellin mukaan Jussi Uotilla ei ole laillista estettä. Lääkärintodistuksen perusteella Uotilla on Chicagossa muutama päivä sitten saatu välikorvantulehdus ja lääkäri on kieltänyt lentämisen. Sunell sanoo, ettei Uotilta ole ehdottomasti kielletty lentämistä eikä hän usko vastaajan perusterveyden järkkyvän lentomatkan vuoksi. Todistuksessa lukee englanniksi, ettei hänen pitäisi lentää, mutta tämä on vain mielipide.

-Jos siinä lukisi, ettei saa lentää, olisi asia toinen, esitti Sunell. Jussi Uotin laillisesta esteestä tehdään päätös perjantaina, kun oikeudenkäynti jatkuu. Mikäli este oli asiallinen, joudutaan Uoti haastamaan uudelleen eli antamaan hänelle kirjallinen kutsu seuraavaan istuntoon.

Verotietoa vai ei

Perjantaina päätetään myös verottajan Uotien yhtiöistä laatiman muistion salassapidosta. Kari Uotin asianajaja Tuula Ylinen kävi asiasta sanaharkan verottajan kanssa, koska hänen mielestään esille tulee Uotin henkilökohtaisia tietoja.
Oikeus päättää perjantaina myös mahdollisista maksuttomista oikeudenkäynneistä. Varattomia ovat ainakin Harry Niekka ja 47-vuotias konsultti.

Oikeudessa noussee myös esille kysymys, mistä varoista Kari Uoti voi maksaa velallisilleen. Hänet asetettiin tämän viikon tiistaina henkilökohtaiseen konkurssiin. Konkurssipesän hoitaja esittää marraskuun alkuun selvityksen varoista ja veloista.
Asianomistajien on myös mahdollista esittää, haluavatko he korvauksia Uotien niistä varoista, joiden epäillään eksyneen ulkomaille. Ainakaan Kari Uoti ei kerro, paljonko rahaa on ja missä. Kaikki on verottajan tiedossa, sanoo hän. Joka tapauksessa verottajan kokonaisselvitys Uotien veroveloista on vielä kesken ja valmistunee aikaisintaan vuoden päästä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.